MIT HOZ AZ ŐSZ EGÉSZSÉGÜNKBEN? II.

MIT HOZ AZ ŐSZ EGÉSZSÉGÜNKBEN? II.

Ha szervezetünk erős, és egészségesek vagyunk, ha nincsenek panaszaink, akkor sem árt az éves rendszeres állapotfelmérés. Ha azonban komolyabb tüneteket észlelünk, ne késlekedjünk orvosi segítséget kérni! Az ősz elején jelentkező rossz közérzet, vagy sorozatos megfázás utalhat arra is, hogy immunredszerünk komolyabb terhelésnek van kitéve, netán makacs baktériumok, vagy vírusok támadtak meg bennünket. 
MIT HOZ AZ ŐSZ EGÉSZSÉGÜNKBEN? I.

MIT HOZ AZ ŐSZ EGÉSZSÉGÜNKBEN? I.


A derűs, szabad nyári napok után nagy változást hoznak az első őszi szelek. Az időjárás zordabbra fordulásával minden változik bennünk és körülöttünk, véget ér a lazítás ideje. Érinti ez egész életmódunkat, hiszen fel kell készítenünk magunkat az évszakváltásra, a nagyobb megterhelésre. 
Az AB0 vércsoportrendszer története

Az AB0 vércsoportrendszer története

Ma már szörnyű belegondolni, hogy alig egy évszázaddal ezelőtt még vércsoport meghatározás nélkül alkalmazták a vérátömlesztést. Abban az időben nem ismerték a különféle vércsoportrendszereket, így egy-egy transzfúzió rendkívül kockázatos volt. Lényegében csak a szerencsén múlt, hogy a beteg milyen vért kapott. Amennyiben hibás vérátömlesztés során nem a megfelelő vércsoportú vért adják a beteg szervezetébe, akkor...
Shigellosis:  Egy bakteriális fertőzés.

Shigellosis: Egy bakteriális fertőzés.

Tünetei: láz, hányinger, hányás, erős alhasi görcsök, hasmenés, mely igen gyakran véres, nyákos. Ez a baktérium a széklettel, vagy fertőzött étellel, itallal terjed. A kézmosás, az alapvető higiéniás szabályok betartása alapvető tehát. A baktérium sajnos a medencék vizeiben is túlél, így méterekkel odébb is fertőz. Gyanú esetén forduljunk orvoshoz!
Strand, mint biológiai fegyver

Strand, mint biológiai fegyver

Ha nyár, akkor irány a strand, az uszodák, a tengerpart! Senkinek a kedvét nem akarom elvenni, mindenki érezze jól magát, azonban jó tudni, hogy a fenti kikapcsolódásnak a cipőbe jutott homokon, illetve a leégés miatti fájdalmon kívül más módon is meg lehet a böjtje.
A mononucleosis szövődményei

A mononucleosis szövődményei


A mononucleosis lépmegnagyobbodással járhat. Ekkor a lép néha megrepedhet és belső vérzés jöhet létre, mely életveszélyes. Azonnal mentőt kell hívni! A léprepedés tünetei lehetnek: hirtelen megjelenő, éles fájdalom a has bal felső részében, ahol a lépünk megtalálható.
Csókbetegség

Csókbetegség

A mononucleosis, romantikusabb nevén pedig csókbetegség egy vírus által terjesztett fertőzés, mely a klinikai tünetekkel egyáltalán nem járó esetektől egészen a súlyos állapottal járó formákig terjedhet. A kicsik általában kevesebb jellemző tünetet produkálnak, náluk olykor észre sem lehet venni a fertőzést, míg a tinédzserek, fiatal felnőttek jóval nehezebben viselhetik a mononucleosist.
Kiknél lehet még gyakoribb az afta?

Kiknél lehet még gyakoribb az afta?

Bárkinek lehet sajnos aftás elváltozása. Mégis leggyakrabban –a fenti állapotokon kívül!- tinédzsereknél, fiatal felnőtteknél fordul elő. Nőknél egyébként gyakoribb.
Mi okozhatja az aftát?

Mi okozhatja az aftát?

Az előző cikkekben megbeszéltük az afták fajtáit tüneteit, illetve érintettük azt is, hogy mögöttük akár súlyos, egy vagy több szervrendszert is érintő betegség(ek) is állhat(nak).

Fájdalmas betegség: az afta

Fájdalmas betegség: az afta

E havi cikkünkben egy igen kellemetlen, olykor visszatérő, gyermekkorban is sokszor előforduló elváltozásról kezdünk beszélni, a stomatitis aphtosáról vagy hétköznapi nevén: aftáról
Lázgörcs szövődményei

Lázgörcs szövődményei

Milyen szövődmények alakulhatnak ki lázgörcs kapcsán?


Általában mire a mentő/orvos kiér, vagy mire a gyermek a kórházba kerül, a görcsállapot lázgörcs esetén már véget is ért.

Lázgörcs

Lázgörcs

A szülők számára a lázgörcs, főleg az első alkalommal egy valósággal horror filmbe illő ijesztő jelenet általában. Ugyanakkor az esetek döntő többségében magától rendeződik, mégis a biztonság kedvéért mentő hívását indokolja, illetve a láz elmúltáig kórházi megfigyelést.
Lappangó veszedelem: Kawasaki-betegség

Lappangó veszedelem: Kawasaki-betegség

Jelen cikkben a Kawasaki-betegségről lesz szó. Igen, ez egy betegség és nem motor.
Az elmúlt hetekben a gyakorlati munkám során gyakran találkoztam ezzel a gyerekeket, elsősorban pedig az 5 év alatti korosztályt érintő kórképpel, mely életveszélyes is lehet, főleg kezelés nélkül.