Laborvizsgálatok

Laborvizsgálatok

Elsősorban nem magához az anorexia diagnózisához szükségesek, azonban, ahogy azt előbb a szövődmények leírásánál részleteztem, számos, akár életveszélyes komplikáció felismerése, esetleg megelőzése, valamint kezelésük hatékonyságának kontrollja csak a különböző ionok, hormonok vérben vagy vizeletben történő laboratóriumi követésével lehetséges. 

Mi a szamárköhögés (=pertussis) kivizsgálásának menete? IV.

Mi a szamárköhögés (=pertussis) kivizsgálásának menete? IV.

A tenyésztést mikrobiológus végzi, akinek a munkája kulcsfontosságú e betegség, de más betegség esetén is. Ő adhat végső diagnózist. Nyilvánvaló, hogy meglévő, sok esetben súlyos szamárköhögéses tünetek esetén nem várhatunk 3-10 napot a tenyésztés eredményére a terápia elkezdésével, de a kórokozóval való fertőzöttség ismerete nem mellékes járványügyi szempontból, hiszen így a lakosságot figyelmeztetni lehet.
Mi a szamárköhögés (=pertussis) kivizsgálásának menete? III.

Mi a szamárköhögés (=pertussis) kivizsgálásának menete? III.

Vérvizsgálatok
A fehérvérsejtszám gyulladások, fertőzések alatt gyakran megugrik a normális 4-12ezer/mikroliterről. Fehérvérsejtekből azonban sokféle van. Szamárköhögés esetén a fehérvérsejtek közül elsősorban az ún. limfociták száma emelkedik meg, és így az összfehérvérsejtszám elérheti akár az 50ezer/mikrolitert is.
Mi a szamárköhögés (=pertussis) kivizsgálásának menete? I.

Mi a szamárköhögés (=pertussis) kivizsgálásának menete? I.

A szamárköhögés egy leggyakrabban cseppfertőzéssel terjedő légúti betegség, melynek legjellegzetesebb tünete az 1-6 (de akár 10) héten keresztül is tartó, hangos, húzó ("szamárordítás-szerű") belégzéssel kísért, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés. Ezt a betegséget leggyakrabban a Bordetella pertussis, ritkábban a Bodetella paraperussis nevű baktérium okozza. Részletesen a betegségről a www.medukacio.blog.hu oldalon lehet majd decemberben olvasni.
A bárányhimlő diagnózisa – a laborvizsgálatok helye II.

A bárányhimlő diagnózisa – a laborvizsgálatok helye II.

Egyszerű vérvételi technikával lehet követni a májenzimek szintjét, melyek kórós emelkedése a bárányhimlő alatti májgyulladásra utalhat. Mint, ahogy azt a blogon a szövődmények leírásánál majd később látni fogjuk (http://medukacio.blog.hu/), a sárgaság és/vagy a jobboldali felhasi fájdalom felvetheti a májgyulladás gyanúját, melyet a laborvizsgálatok megerősíthetnek.
A bárányhimlő diagnózisa – a laborvizsgálatok helye I.

A bárányhimlő diagnózisa – a laborvizsgálatok helye I.

Ebben a cikkben egyes, esetleg idáig teljesen kínainak tűnő labordiagnosztikai módszert ismerhetünk meg közelebbről, de csak a laikus érdeklődésének megfelelő mértékig a bárányhimlő (=varicella) kapcsán. Ezeket a módszereket természetesen az orvoslás vagy kutatás más területein is használhatják kiemelt fontossággal.
Bárányhimlő az aranyos a veszélyes II.

Bárányhimlő az aranyos a veszélyes II.

A helyzetet az nehezíti, hogy a vírus légutakba jutása előbb valósul meg, mint a hólyagok megjelenése, így a betegek 1-2 nappal a tipikus bárányhimlős hólyagok előbukkanása előtt is már fertőznek, méghozzá nagyon hatásosan! A fertőzés lehetősége akkor szűnik meg, amikor az utolsó hólyag is végleg bepörkösödött. Ez a normális, szövődménymentes esetekben kb. az első hólyag megjelenése után 6 nappal történhet meg.
Bárányhimlő az aranyos a veszélyes I.

Bárányhimlő az aranyos a veszélyes I.

Bár koragyermekkorunk betegségeire általában nem emlékszünk, a bárányhimlő, vagy más néven varicella mégis sokszor kivétel ez alól. Ez a kiütésekkel járó, az esetek nagytöbbségében a megfelelő odafigyelés mellett nyomtalanul elmúló fertőzés sokakban így vagy úgy nyomot hagy. Gyakran az első olyan alkalom, amikor önfegyelmet kell tanulnunk, mivel a kínzó viszketés ellenére még a legelkényeztetettebb gyermeknek is tilos a vakarózás. Hát igen... az élet nehéz kedves gyerekek.