Hipoglikémia

Hipoglikémia

Általában már az inzulinkezelés miatt fellépő fontosabb szövődmény.
Mivel azonban életveszélyes és sajnos gyakori, ezért ezt is itt tárgyaljuk.

Gyermekkori cukorbetegség

Gyermekkori cukorbetegség

Ha valakik sokat tudnak az önmegtartóztatásról és a fegyelmezett életről, akkor azok a cukorbetegek, különösen pedig a már gyerekkorúk óta ezzel a betegséggel élő kisemberek.
A thrombózis rizikójának csökkentése

A thrombózis rizikójának csökkentése

Néhány tipp, amelyek segítségével csökkenthetjük a Leiden-mutáció esetében is a thrombózis rizikóját. A felsorolásra kerülő kockázati tényezők mindenki számára fenyegetőek, kerülendőek, de a Leiden-mutációval élők esetében még inkább.

A Leiden-mutáció diagnosztizálása

A Leiden-mutáció diagnosztizálása

A Leiden-mutáció lehetősége mindenképpen felvetődik abban az esetben, ha valakinek egy vagy több esetben, amúgy megmagyarázhatatlan okból thrombózis (vérrögképződés) van a kórtörténetében.


Leiden-mutáció

Leiden-mutáció

Az előző cikkekben a hemofíliáról, vagyis azaz az örökletes vérzékenységről beszéltünk, egy olyan állapotról, amikor vérünk nehezen alvad meg.
Ennek fordítottja, vagyis a fokozott alvadással járó (főleg nem örökletes) megbetegedések azonban nemcsak, hogy egyszerűen léteznek, hanem a modern társadalmakban pont ezek jelentik inkább a fő egészségügyi problémát az alvadás zavarain belül.

A vérzékenység diagnosztikája és kezelése III.

A vérzékenység diagnosztikája és kezelése III.

A vérzéses epizódok azonnali, késedelem nélkül elkezdett kezelése mindig elengedhetetlen a halállal is fenyegető súlyos kivérzések, agyvérzések vagy
az ízületekben bekövetkező deformitások és a nagy fájdalmak elkerülése érdekében.
A vérzékenység diagnosztikája és kezelése II.

A vérzékenység diagnosztikája és kezelése II.

A laboratóriumi vizsgálatok, mint azt a cikkben folyamatosan látni fogjuk, elengedhetetlenek mind a hemofília diagnosztikájában, mind az esetlegesen fellépő vérzések terápiájának megkezdése előtti felmérő vizsgálatokban, valamint a terápia hatékonyságának folyamatos kontrolljában, követésében.
A vérzékenység diagnosztikája és kezelése I.

A vérzékenység diagnosztikája és kezelése I.

A hemofília gyanúját joggal vethetik fel az előző cikkben részletesen felsorolt tünetek. (www.medukacio.hu/index.php/item/a-verzekenyseg-ii).
Ez különösen igaz akkor, ha ezek az említett vérzés típusok gyakrabban fordulnak elő, ismétlődnek és elhúzódóak.
A vérzékenység II.

A vérzékenység II.

A második leggyakoribb örökletes vérzékenység. 100 000 férfiből 13-18-at érint. A világon az összes hemofíliás beteg 75%-át nem diagnosztizálják, és ezért ők nem is kapnak megfelelő kezelést.
A vérzékenység I.

A vérzékenység I.

Az emberiség a vérzékenységet, mint örökletes betegséget már több mint 2000 éve ismeri. Elődeink a mai laboratóriumi, géntechnológiai lehetőségek hiányában is tudták, hogy ezt a kórt örökölni lehet. Rájöttek arra is, hogy a betegség fiúkat érint, akik azt viszont anyjuktól kapják.

Asztma IV.

Asztma IV.

Amikor az asztma kialakulásának okait beszéltük, számos szociális és még több pszichés kapcsolatot és okot említettünk. A családnak és a magatartásbeli tényezőknek kulcsszerepük van. Ezek befolyásolása, megbeszélése hihetetlen mértékben segíthet Önöknek asztmás gyermekük gyógyításában.
Asztma III.

Asztma III.

A kezelés egyrészt gyógyszeres, másrészt rengeteg lehetőség van már a lelki eredet kezelésére, illetve a tünetek hatásos, mégsem kizárólag gyógyszeres kordában tartására. Gyógyszert magunktól sosem hagyhatunk el!
Asztma II.

Asztma II.

Mi okozhatja gyermekem asztmáját? Ez a kérdés nagyon egyszerű, a válasz azonban rendkívül összetett. Genetika? Kétségtelenül jelen van. Az asztmások családjában és felmenői közt általában mindig találunk szintén asztmás családtagokat. Ha például mind a két szülő asztmás, akkor a gyerekek között négyszer gyakoribb a probléma.
Asztma I.

Asztma I.

A kórkép sokak által ismert, melynek zihálással, fulladással járó tüneteit előszeretettel jelenítik meg filmek, vagy karikírozás (eminens szemüveges kisgyerek a „fújókájával” a suliban, akit mindenki csúfol, de matek órán tarol) vagy elrettentés céljából. Valóban, akik e betegségben szenvednek, és voltak már hasonló „fullasztó helyzetben”, azok jól tudják,hogy ezt átélni, csöppet sem vicc. Néha még halálfélelemmel is átitatott.