Vitaminok II.

Vitaminok II.

A C-vitamin talán a legismertebb vízben oldódó vitamin. Magyar vonatkozása, hogy Szent-Györgyi Albert volt az, aki először izolálta az aszkorbinsavat paprikából 1928-ban. A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, aminek köszönhetően védi ereinket, és ezáltal a szívünket.
Vitaminok I.

Vitaminok I.

Tizenhárom különböző vitamin járul hozzá egészségünk fenntartásához. Ezek közül négy – az A, a D, az E és a K - zsírban, míg a maradék többi vízben oldódó vitamin. Ezek közül némelyiket a szervezetünk maga is elő tudja állítani, ilyen pl.: a D- vagy a K vitamin, míg vannak, amelyekhez csak táplálék útján juthatunk hozzá. Az elégtelen vitaminbevitel éppúgy, mint a túlzott fogyasztása is komoly betegségeket eredményezhet.
Álmatlanság – Insomnia II.

Álmatlanság – Insomnia II.

Amennyiben azt érzi, hogy Önnél is hasonló panaszok állnak fenn, úgy érdemes felkeresnie háziorvosát. A vizsgálat során részletes kórtörténetre és fizikális vizsgálatra kerül sor. Háziorvosa tanácsolhatja, hogy pár hétig vezessen alvásnaplót, amelyben rögzítheti az elalvásának és ébredésének idejét, az átaludt órák számát, és az ébrenlét során eltöltött órák minőségét.
Álmatlanság – Insomnia I.

Álmatlanság – Insomnia I.

Fordult már elő Önnel is olyan időszak, hogy nehezen merült álomba, esetleg éjszakánként többször felriadt, és nehezen tudott visszaaludni? Amennyiben ennek a kellemetlen élménynek Ön is részese volt, úgy már szenvedett insomniában, vagyis az alvászavar egyik típusában. Nem kell azonnal megijedni, mert ez nem jelenti biztosan azt, hogy ez újra elő is fog fordulni.
Influenza - Prevenció/megelőzés

Influenza - Prevenció/megelőzés

Az influenza vírus különösen veszélyes lehet a gyermekekre, a 65 évnél idősebbekre, a terhes nőkre, valamint az immunbetegekre. Náluk az influenza nemcsak egyszerű megfázás képében jelentkezhet, hanem napokig tartó magas lázzal, tüdőgyulladással, vagy akár halállal is járhat. Így fontos hangsúlyozni, hogy az Influenza ellen ma már van megfelelő védőoltás, így az éppen aktuálisan terjedő törzs ellen védettséget élvezhetünk.
Influenza

Influenza

A hűvősebb ősz, a kezdődő hideg tél kedvez a megfázásnak. Gyakran érezhetjük levertnek, fáradtnak magunkat, aminek a hátterben akár influenza is húzódhat.
Az influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos, emberről emberre terjed orrváladékkal, köhögéssel vagy tüsszögéssel.
Szürkehályog-műtét

Szürkehályog-műtét

A közhiedelemmel ellentétben a hályogot nem „lekaparjuk”. Amennyiben a szemlencse elhomályosodik, úgy azt csak úgy tudjuk „orvosolni”, ha a szemlencsét kicseréljük. Ez sebészi úton, helyi érzéstelenítés mellett történik speciális technikával. A másik tévhit, hogy ezt az operációt laserrel végzik. Bár tényleg létezik egy új technika, amely során a sebkészítést és a magtörést lasersugár segítségével készítik, nem ez az általános.
Szürke hályog

Szürke hályog

A szem belsejében, az úgynevezett lencsefüggesztő rostok tartják meg szemünk második legnagyobb törőerejével rendelkező alkotóelemét, a szemlencsét. A szemlencsén keresztül a fény sugarai úgy törnek meg, hogy az ideghártyán azok a megfelelő pontban találkozzanak. Korral a szemlencsét alkotó lencserostok szerkezete megváltozik, tömörebbé válik, és elveszíti transzparenciáját. Ezt nevezzük szürke hályognak.
Látásjavító műtétek

Látásjavító műtétek

Napjainkban a rövid– és távollátás kiküszöbölésére egyre elterjedtebb módszernek számít a laseres látásjavító műtét. Több eljárás létezik, de mindegyiknek az a lényege, hogy a szaruhártya vastagságának megváltoztatásával a törőerőt úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugár a műtétet követően már a retinán képződjön.
A látás

A látás

2000. óta ünnepeljük a látás világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálat fontosságára. Ez egy olyan társadalmi célú, közös összefogás, amely lehetővé teszi, hogy október hónapban a kampányban résztvevő üzletekben a lakosság térítésmentesen, költség nélküli látásvizsgálatban és szakmai tanácsadásban vegyen részt.
Asthma bronchiale, avagy az asztma

Asthma bronchiale, avagy az asztma

Az allergia témakörében ezúttal az asztmát ismerjük meg picit közelebbről. Az asthma bronchiale egy krónikus, rohamokban jelentkező, légúti betegség, amely leggyakrabban gyermekkorban alakul ki. A légutakat borító nyálkahártya állandó gyulladása súlyos panaszokat okozhat. Az asztma a légutak krónikus, gyulladásos megbetegedése, amelynek hátterében allergiás gyulladásos reakció is állhat.
Ételallergia

Ételallergia

Bizonyára sokan érezték már kellemetlenül magukat egy-egy kiadósabb étkezést követően, tévesen azt gondolva, hogy biztosan az adott ételre voltak allergiásak, ezért azt többet inkább nem fogyasztják. Tényleg ilyen gyakori lenne az ételallergia? Ételallergiáról valójában akkor beszélünk, amikor az elfogyasztott táplálék egyes alkotóelemeire az immunrendszerünk tévesen túlreagál.
Allergiás rhinitis, Szénanátha II.

Allergiás rhinitis, Szénanátha II.

A szezonális formában viszonylag hamarabb gondolhatunk szénanáthára, hiszen a panaszok mindig hasonlóak, és mindig azonos időszakokban jelentkeznek. A nem-szezonális forma kórisméjének felállítása már nehezebb, hiszen az év bármely szakaszában utánozhat más felső légúti megbetegedést is. Így huzamosabb megfázás esetén fül-orr-gégész felkeresése ...
Allergiás rhinitis, Szénanátha I.

Allergiás rhinitis, Szénanátha I.

Az egyik leggyakoribb allergiatípus az allergiás rhinitis, hétköznapi nevén a szénanátha. Aktualitását az adja, hogy az egyik formája éppen a nyár végén, illetve az ősz elején okoz megbetegedést.