A fertőzés folyamata

A fertőzés folyamata
Ez alapvetően nem lenne könnyű a baktériumnak, de mivel az évezredek során olyan géneket szerzett, mely megvédi őt az emésztőenzimek hadától a bolhában. A baktérium itt nemcsak, hogy túlél, hanem korlátlanul osztódik is, a keletkezett kórokozó massza visszakerül a bolha gyomrába, onnan pedig a gyomor-nyelőcső átmenetbe, melyet proventriculusnak hívunk. Mivel itt ez a vérrel kevert massza nem tud megemésztődni, ezért a bolha éhes marad és újra „enni akar”.  Mielőtt azonban vért szívna, ezt a masszát ki kell ürítenie. Ekkor kerülnek be a gazdaszervezetbe a baktériumok milliói. A bolha természetesen sosem fogja tudni megemészteni fertőzöttsége miatt az újonnan bekebelezett vért sem, így maga is elpusztul az éhségben és a kiszáradásban.

Mikor a fenti módon az emberbe bekerülnek a pestis bacillusai, először azok a bolhacsípéshez eső legközelebbi nyirokcsomókba kerülnek, nyirokcsomó duzzanatot okozva. A nyirokcsomókban lévő immunsejtek ugyan bekebelezik a kórokozókat, de azok ott nem pusztulnak el, hanem a sejteken belül tovább szaporodnak. A nyirokcsomókban elhalás, azaz nekrózis következik be. A fertőzött immunsejtek előbb-utóbb elpusztulnak, a bennük elszaporodó baktériumok pedig kikerülnek belőlük és a véráramba jutnak. Ha nem kap a fertőzött személy megfelelő ellátást, akkor a bacillusok távoli szerveket, szöveteket is megfertőznek.Hogyan kaphatjuk el tehát a pestis bacillusát?

1.       Fertőzött bolhától.

2.       Ha tüdőpestisről van szó, akkor a fertőzött személy köhögése útján a levegőbe juttatott bacillusok belégzésével.

3.       Fertőzött tetemtől.

4.        Fertőzött házimacska karmolásától vagy harapásától.

5.       Aeroszol formájában a levegőbe juttatott baktériumok (pl. vegyi fegyverek!).

Milyen fajtái vannak a pestisnek?

1.       Bubópestis

Ez a pestis leggyakoribb típusa. A lappangási ideje kb. 2-6 nap.

Tünetek: hirtelen láz, hidegrázás és fejfájás lép fel. Ennél a típusnál a betegek az egész testükben fájdalmat éreznek, extrém mértékben kimerültek, gyengék. Hasi fájdalom és/vagy hasmenés szintén a tünetek része lehet.

A fájdalmas, megnagyobbodott nyirokcsomók, „bubók” tipikus tünetek. Ez elsősorban a lágyéktájékon jellemző, de gyakori a nyaki és a hónalj területeken is.

A hónalj, nyaki, könyök feletti megnagyobbodott nyirokcsomók, „bubók”, a macskától történt fertőzés esetén szinte mindig jelen vannak.

A fenti stádium (nyirokcsomó érintettség) kezelés nélkül előrehalad és tüdőérintettséget eredményezhet, azaz kialakulhat a tüdőpestis, mely kezelés nélkül gyakorlatilag mindig halálos. Az agyhártya szintén megfertőződhet és begyulladhat (=meningitis). Szepszis is felléphet, ha a baktériumok „ellepik” az érpályát.

2.       Tüdőpestis

Nagyon fertőző. Emberről emberre terjed. A fertőzés módja főleg az, hogy a tüdőből felköhögött és így a levegőbe kikerült szóródott váladékot a másik egyén egyszerűen belélegzi. Azaz cseppfertőzés történik. Tüdőpestissel fertőzött macskától szintén el lehet kapni. Laboratóriumban dolgozók, akik a pestis bacillusával munkálkodnak, szintén elkaphatják ezt a fajtát. A tüdőpestis, ahogy azt fent is írtam már, gyakran a bubópestisből alakul ki, vagy a szepszis következménye lehet. Tünetek: hirtelen fellépő láz, hidegrázás, melyet köhögés, mellkasi fájdalom és nehézlégzés kísér. A köpet lehet gennyes és/vagy véres. Nem mindig vannak jelen bubók. Az aeroszol útján szétszórt pestis baktériumok, melyek tüdőpestist okoznak, a bioterrorizmus fegyverei.

3.       A pharingeális (=garatot érintő) pestis

Tünetek: torokfájás, láz, fájdalmas nyaki nyirokcsomók.

4.       Meningeális (= agyhártyákat érintő) pestis

Tünetek: láz, fejfájás, és nyaki merevség. A bubópestisnél leírt bubók itt is jellemzően gyakran megjelenhetnek. A hónalj bubók igen jellemzőek a meningeális pestisre.

5.       Szeptikus (=vérmérgezéssel) járó pestis

Szepszisről akkor beszélünk, mikor a kórokozók a véráramban mindenhol nagyobb mennyiségben jelen vannak és a keringés összeomlás jelei megjelennek. A szeptikus állapot bármelyik pestisfajtából kialakulhat. Főleg idősebb emberek pestise esetén jelenik meg és a tünetek nagyon gyorsan lépnek fel. Tünetek: hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés. A hasmenés gyakran a vezető tünet.

A betegek rendkívül elesett állapotúak, nagyon gyakori a megváltozott tudatállapot, és gyorsan jutnak el a haldoklás állapotáig. A bubók nem jellemzőek általában (kivéve persze, ha a bubópestisből indult ki a folyamat) és ezért gyakran nehéz a diagnózis.

A szeptikus állapot gyakran szövődik sok szervi elégtelenséggel, alacsony vérnyomással. Nagyon magas sajnos a halállal végződő esetek száma.

A pestisnek lehetnek még egyéb formái is, mint a húgyúti és a gyomor-bélrendszeri, valamint a bőrt érintő forma, mely utóbbi a kültakarón észlelhető bevérzésekkel jár.