A gonorrhea fertőzés a férfi szervezetben

A gonorrhea fertőzés a férfi szervezetben

 

·         A húgycső gyulladása, ami vizeléskor jelentkező égő érzésben nyilvánul meg kezdetben, majd néhány nap múlva folyás is megjelenik. A folyás mennyisége nő, egyre gennyesebb lesz, majd vér is belekerül. A folyás tejfehér lesz.

·         Vizenyősebb, duzzadtabb pénisz

·         Mellékhere-gyulladás: Általában a folyással együtt van jelen és csak az egyik mellékhere szokott érintett lenni. Folyás nélkül is jelentkezhet.

·         Húgycső szűkület: már nem annyira gyakori az antibiotikumok elterjedése miatt. Megjelenhet oly módon, hogy csak kisebb sugarú vizelést észlel a beteg. Prosztata gyulladás vagy húgyhólyag gyulladás szintén okozhat szűkületet.

·         Végbél érintettség esetén: fájdalom, viszketés, folyás, erős görcsök.

 

A húgycső gyulladása a leggyakoribb tünet. Kezdetben ez égő érzést jelent vizeléskor, majd folyás is kialakul, mely napok múltával egyre nagyobb mennyiségű lesz és egyre gennyesebb, majd vér is belekerül.

A mellékhere gyulladása elsősorban 35 év alattiakban fordul elő. Általában csak az egyik mellékhere érintett. Tünete így egy egyoldali fájdalmas duzzanat a pénisz töve mögött a herezacskóban. A gonorrhea gyanúját tovább növeli, ha ez a húgycső fenti panaszaival jár együtt.

 

A gonorrhea nem „hagyományos” megjelenése

Mind a nőkben, mind a férfiakban előfordulhat az, hogy a fertőzés és a tünetek kiindulási helye nem a nemi szervek, hanem a garat, a végbél vagy a szem. Nyílván az orális vagy az anális szex után fordul ez elő, illetve a szem esetén a fertőzött váladék odakenése is forrás lehet. A garatgyulladás sokszor tünetmentes, de van, hogy váladék megjelenése vagy nyaki nyirokcsomó duzzanat alakul ki. A végbél fertőzés tüneteiről már beszéltünk.

A szem érintettsége esetén, mely lehet egy vagy kétoldali is, a gennyes kötőhártya gyulladás megjelenése a betegség jele. Ezt azonnal kezelni kell, mert gyorsan terjed befelé a szemben és vakságot okozhat! Forduljunk minél előbb orvoshoz!

A szem fertőzésének jelei lehetnek:

  • Genny, mely a pupillán keresztül is látszódhat.
  • Az egész szem gyulladása (kórházban kell kezelni!!)
  • Kötőhártya gyulladás: vörös szem, gennyes váladékozás, bevérzés
  • Szemben fekélyek
  • Idegentest érzés
  • Szaruhártya átlyukadása  
  • Vörös, duzzadt szemhéjak