A középfülgyulladás kezelése

A középfülgyulladás kezelése
Ha az orvos utasítása ellenére szednénk, akkor megkockáztatnánk az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek kialakulását, vagyis azokét, amikre az antibiotikum nem hat.

A jó hír az, hogy a legtöbb esetben a középfülgyulladás magától gyógyul, figyelgetni kell csak, és a tüneteket kezelni. Tehát rendszeres orrszívás kell, hogy az orrjáratok tiszták legyenek, és így a középfül tudjon megfelelően szellőzni, ami megakadályozza a felülfertőződést. Ha az orrjáratok el vannak dugulva, akkor javasolt a rendszeres orrcseppezés pár napig. A beteget minden esetben lássa fül-orr-gégész, aki az esetleges szövődményeket is tudja ellenőrizni. Ha nincs láz, és nem gyulladt a külső fül, akkor a fülmelegítés is hasznos.

Fájdalom esetén a fájdalomcsillapító szirupok, vagy cseppek kerülhetnek alkalmazásra.

Fontos: gyermekeknek nagyon kevés orvos által javasolt esetben, soha ne adjunk aspirin=acetil-szalicilát tartalmú gyógyszert, mert az életveszélyes lehet!!!

Ha az orvos úgy ítéli, akkor az előírta adagban, és végig antibiotikumot kell szedni. A kúrát tünetmentesség esetén is végig kell szedni, hogy ne alakuljanak ki az adott antibiotikumra már nem érzékeny kórokozók. Az antibiotikum szükségessége függ a beteg életkorától, a tünetek súlyosságától, hogy hányadszorra jelentkezik a középfülgyulladás, valamint attól is, hogy egy vagy két fül érintett-e. A szövődmények gyanúja vagy biztos megléte természetesen döntő kérdés e tekintetben is.

A középfülgyulladás kezelés nélkül elérheti az agyhártyát és az agyat is, melyek fertőződése életveszélyes. Ezért kell időben, minél hamarabb orvoshoz fordulnunk!

Ha a fül-orr-gégész úgy ítéli meg, akkor a dobhártyát át kell szúrni mesterséges, steril körülmények között arra alkalmas orvosi eszközzel. A beavatkozást fül-orr-gégész végzi az esetek döntő többségében. Ez hivatalos nevén a „paracentézis”, a köznyelvben pedig azt mondják „fel kell szúrni a fület”. Ha sikerül folyadékot nyerni, akkor azt tenyésztésre küldhetik a baktériumok pontos azonosítására. A paracentézis nem kötelező, de bizonyos esetekben (pl. nagyon rossz általános állapot) és egyes betegeknél (pl. immunhiányosak, immungyengék, kemoterápiában részesülők, bizonyos veleszületett szindrómákkal élők) elengedhetetlen lehet. Az antibiotikumok hatástalansága, a szövődmények fellépte, illetve az életkor és a tünetek súlyossága szintén befolyásolja a paracentézis elvégzésének szükségességét. Hogy pontosan ezt mikor kell csinálni és kiknél, erről nagy szakmai vita van, így nem kell meglepődni, ha az egyik fül-orr-gégész ezt javasolja, a másik pedig azt. A medicinában több jó megoldás is lehet.

Egyes szövődmények esetén (lásd később), illetve visszatérő középfülgyulladások bizonyos eseteiben a sebészeti beavatkozások, műtétek, elengedhetetlenek. Ezekről részletesen most nem esik szó.

Az orrmandula és garatmandulák kivétele egyes esetekben szintén szóba jöhet.

A középfülgyulladás előfordulásának gyakoriságáról, lehetséges okairól, kivizsgálásának menetéről, lehetséges szövődményeiről a www.medukacio.blog.hu oldalon lehet olvasni.