A gonorrhea fertőzés tünetei a női szervezetben

A gonorrhea fertőzés tünetei a női szervezetben
A gonorrhea kórokozójáról, a fertőzés módjáról, illetve a megelőzési lehetőségekről, a kórjóslatról a www.medukacio.blog.hu-n lehet olvasni.  Ezen az oldalon most a gonorrhea felismerhető tüneteiről lesz szó, melyek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni a szövődmények, vagy akár halál megelőzése érdekében.

A nőknél a behatolási kapu leggyakrabban a méhnyak, majd a húgycső, ezután következik a végbél és a garat. A fertőzés kb. 10 nap után ölt tüneteket.

Tünetek a nőkben:

·         Folyás, mely a méhnyakból érkezik. Gennyes, kissé bűzös. Ez nem mindig van jelen. Oka: méhnyak gyulladása

·         Gennyes folyás jöhet a húgycsőből is

·         Méhnyak érintésre jelentkező kifejezettebb fájdalma és vérzékenység

·         Vizelési fájdalom

·         Nem menstruációhoz kapcsolódó vérzések

·         Fájdalmas közösülés

·         Enyhe alhasi fájdalom

 

Amennyiben a fertőzés nem marad meg a méhnyaknál, hanem tovább terjed a női kismedencében, akkor kismedencei gyulladás jöhet létre. Ha a fertőzés tünetmentes, illetve, ha a nők menstruálnak vagy terhesek, akkor erre sajnos nagyobb az esély. Néha a kismedencei gyulladás is tünetmentes lehet, mely azért baj, mert ha nem kezelik, akkor meddőség, esetleg vérmérgezés vagy halál is lehet a következménye.

A kismedencei folyamat tünetei lehetnek:

·        Alhasi fájdalom

·        Az addig tapasztal folyás súlyosabb mértékű lesz vagy a húgycsőben is megjelenik

·        Vizelési fájdalom, melyhez sürgető inger nem társul, sem pedig gyakoribb vizelés

·        A méhnyak érzékenyebb lesz érintésre és fájdalmasabb is

·        Petefészkek területe is fájdalmassá válik

·        Petefészkek megduzzadnak

·        Menstruáción kívüli vérzések

·        Láz, hidegrázás

·        Hányinger, hányás

Ezen tünetek esetén a fenti okok miatt mindenképp menjünk mielőbb orvoshoz, mert biztos, hogy valamilyen módon antibiotikumra lesz szükség.

Előfordulhat, hogy a máj tokját is eléri a fertőzés, ilyenkor az begyullad, ami jobb oldali felhasi fájdalmat okozhat.

A leggyakoribb és legfelhívóbb tünet a gonorrheára kétségtelenül a vaginából jövő folyás, ami híg, gennyes, kissé bűzös. A gyanút tovább növeli, ha a vizelés fájdalmas és nem olyan erős sugarú mint egyébként szokott lenni. Ez a méhnyak gyulladása miatt alakul ki, azonban sok betegnek alig van vagy egyáltalán nincs sajnos tünete a fertőzés esetén.

Amennyiben már a medence területe is fájdalmassá kezd válni, azaz a fájdalom kezd feljebb terjedni, az rossz jel, ugyanis azt mutatja, hogy a gonorrhea terjed, ami kezelés nélkül meddőséget vagy vérmérgezést is okozhat, így halált is akár. A későbbiekben a méhen kívüli terhesség kockázata is fokozódhat. A felfelé terjedő fájdalom lehet egy vagy kétoldali, vagy akár középvonali csak. Kísérheti hányinger vagy hányás is lázzal vagy anélkül. A fentiekben részletezett jobb oldali felhasi fájdalom szintén terjedést jelent.

A végbél fertőzése gyakran nem okoz tüneteket sajnos, ha azonban mégis vannak, akkor azok a következők lehetnek: fájdalom, fájdalmas székelés, végbélből gennyes folyás, véres hasmenés. A végbélben akár tályog is lehet. Ez akkor is kialakulhat nőknél, ha a vaginából terjed ide a fertőzés, nemcsak akkor, ha volt anális közösülés, így akármi is történt, ezek a tünetek is fel kell, hogy ébresszék a gyanút és orvoshoz kell menni!