A gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD) kivizsgálásának menete

A gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD) kivizsgálásának menete
A háziorvos beutalót fog adni abban az esetben, ha GERD-et sejt a háttérben. A gasztroenterológus a betegség szövődményeitől, súlyosságától függően sebész és/vagy onkológus (=daganatos mebgetegedésekkel foglalkozó, azokat kezelő szakember) specialista segítségét is kérheti.

Ahogy az a fentiekből kitűnik, a GERD-nek lehet következménye daganat (elsősorban rosszindulatú nyelőcső és/vagy gyomorrák), vagy olyan fokú károsodás, melyet időben sebészileg kell kezelni. Ezek miatt a gasztroenterológiai kivizsgálás, aminek sajnos része a gyomortükrözés, bizony elengedhetetlen. Ez a vizsgálat inkább kellemetlen, semmint fájdalmas!

További fontos tanács, hogy mivel a szövődményeket speciális kivizsgálás nélkül nem lehet felmérni, azonnal forduljunk orvoshoz! A korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés az esetleges halálos szövődmények és/vagy a daganatok megelőzésében életmentő és elkerülhetetlen!A GERD tüneteiről és szövődményeiről az alábbi linkeken bővebben olvasható:   

A GERD tünetei között szerepel a „mellkasi fájdalom”. Mellkasi fájdalom esetén a GERD elkülönítése más alapvetően életveszélyes kórképektől, mint pl. a szívinfarktus, a tüdőembólia vagy az aorta falának szakadása (=aortadisszekció) nagyon nehéz. A fenti, GERD tünetekre emlékeztető kórképek potenciálisan gyorsan halálhoz vezethetnek, ezért ilyenkor azonnal hívjunk mentőt! Bár magában a GERD kivizsgálásában a laborvizsgálatok nem játszanak olyan nagy szerepet, a differenciáldiagnosztikában viszont igen, vagyis amikor el kell különítenünk a refluxot egy esetlegesen halálos kórképtől, pl. a szívinfarktustól, akkor már elengedhetetlenek. A szívinfarktustól való elkülönítésben a vérből történő bizonyos enzimszintek (pl. troponin) labordiagnosztikai felmérése alapvető és rendkívül sürgős, gyakran életmentő. A laborvizsgálatok tehát itt is életbevágóan fontosak lehetnek. 

 A GERD okozta mellkasi fájdalom tüdőembóliától való elkülönítése szintén élet-halál kérdése lehet. Ennek egyik módszere lehet a vérgáz analízis. A vérgáz analízis a medicina számos területén alapvető fontosságú, mivel az eredményre sokszor azonnal szükség van. Erre a célra ma már nagyon sok és gyors automatát fejlesztettek ki, ahogy a Roche is: ilyen terméke pl. a „cobas b 121 vérgázanalizátor”, ami a 10 legfontosabb paraméter segítségével gyors döntésben nyújt segítséget a sürgősségi ellátás helyszínén. Kompakt és egyszerű, akár egy kézzel is üzemeltethető, minimális betanítást igényel. A gépnek kis mintaigénye van, emellett azonban gyors mérési időt biztosít, ami akár életet is menthet.