A látás

A látás
2000. óta ünnepeljük a látás világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálat fontosságára. Ez egy olyan társadalmi célú, közös összefogás, amely lehetővé teszi, hogy október hónapban a kampányban résztvevő üzletekben a lakosság térítésmentesen, költség nélküli látásvizsgálatban és szakmai tanácsadásban vegyen részt.

Miért fontos a rendszeres szemvizsgálat?


A rendszeres szemvizsgálat azért fontos, mert a beteg tájékozódhat a jelenlegi éleslátásáról. Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, hogy esetleg szemüveges korrekcióra lenne szükségünk, mert figyelmen kívül hagyjuk az apró jeleket, és ráfogjuk az adott helyzetünkre, körülményeinkre, korunkra a látásromlást. Pedig lehet, hogy betegség húzódik meg a csökkent látóélesség hátterében.

Kit nevezünk rövidlátónak? Mi az a rövidlátás?


A rövidlátás vagy myopia egy olyan állapot, amely során a szembe érkező párhuzamos fénysugarak áthaladva, majd megtörve a szem törőközegein (szaruhártya, szemlencse) az ideghártya (retina) előtt találkoznak. Éles kép az agyban csak akkor képződik, ha a fénysugarak pontosan az ideghártyán találkoznak. Mivel a rövidlátóknál ez a retina előtt történik meg, ezért ők a távoli képeket homályosan fogják látni. Amennyiben a szem elé szórólencsét (ezt hívja a köznyelv mínuszos lencsének) helyezünk, úgy a képet hátrébb toljuk a retinára, és az élessé válik. A távollátásnak anatómiai okai lehetnek: túl hosszú a szemgolyó vagy a szem törőközegei túl domborúak. A gyermekkori rövidlátás hátterében általában az első ok húzódik meg, míg a felnőttkorban kialakult rövidlátásért inkább a szaruhártya, ill. a szemlencse betegsége a felelős.

Kit nevezünk távollátónak? Mi az a távollátás?


Távollátásnak vagy hypermetropiának azt nevezzük, ha a keletkezett kép az ideghártya síkja mögött képződik. A szemgolyó ebben az esetben vagy túl kicsi, vagy a szem törőközegei túl laposak. Mindkét esetben homályos képet fogunk látni közelről. Minél közelebb van az adott tárgy, annál hátrébb kerül a fénysugarak találkozási pontja. Így érthető, hogy az ilyen pácienseknél a korrigálás csak gyűjtőlencsével (köznyelvben pluszos lencsével) érhető el.

Mi az az öregszeműség?


Az öregszeműség vagy presbyopia nem betegség, hanem egy korral járó folyamat. A szemlencse, amely az egyik legfontosabb törőközegünk a szaruhártya mellett, elveszíti rugalmasságát, és így alkalmazkodóképességét. Általában ez az állapot 40 éves kor fölött jelentkezik, és azoknál, akik korábban nem viseltek szemüveget, mert jó volt a látásuk közelre és távolra is, rákényszerülnek olvasószemüvegre. A tüneteit már messziről lehet látni: a középkorúak a kezüket egyre távolabb viszik ahhoz, hogy az apró betűket is el tudják olvasni. A folyamat a korral előrehalad, és egyre erősebb olvasószemüvegre lesz szükségük.

Hogyan korrigálható a rövidlátás és a távollátás?


A szem helyes korrekciójának legegyszerűbb módja a szemüveg felírása. Mint korábban említettük a rövidlátók szórólencsét, a távollátók gyűjtőlencsét fognak kapni. A látóélesség vizsgálatát végezheti optometrista és szemész szakorvos. A vizsgált egyénnek általában 5 m-es távolságból egyre kisebb számokat kell olvasnia takarva először az egyik, majd a másik szemét. Ezt követően ugyanúgy váltott takarással olvasótávolságból apró mondatokat kell olvasnia a vizsgált személynek. Amennyiben az optometrista a látóélesség csökkenés mögött betegséget gyanít, úgy további ellátás céljából a beteget a szemészetre fogja irányítani.

Muszáj szemüveget viselnem, ha rövid- vagy távollátó vagyok?


Nem, a szemüveges korrekció esztétikai szempontból kontaktlencsével is helyettesíthető. A kontaktlencsét praktikus célból is ajánlhatja szemésze, főleg ha sportol az illető. Számos kontaktlencse van ma forgalomban, így annak helyes megválasztását feltétlenül alapos vizsgálat előzi meg. A szem elülső felszínének anatómiai viszonyai határozzák meg, hogy alkalmassak vagyunk-e a kontaktlencse viselésére. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a kontaktlencse megfelelő használata elengedhetetlen, ugyanis számos veszélyt rejt magában a használata. A higiénia betartása elengedhetetlen, ha nem akarunk valamilyen fertőzést kapni. A szaruhártyagyulladás egy nagyon súlyos szövődménye lehet a kontaktlencse helytelen viselésének, amelynek kezelése fájdalmas és elhúzódó. Amennyiben a lencse viselését követően a szeme bevörösödik, látása megromlik, úgy azonnal vegye ki a lencséjét, majd keresse fel szemészorvosát!