A LES funkciózavara

A LES funkciózavara
Ha a LES gyakran vagy állandóan ellazult állapotban van, nem gátolja a gyomortartalom visszajutását és kialakul a reflux betegség. Ha bármely okból állandóan megnő a hasi nyomás, akkor a még alapvetően jó LES funkció mellett is kialakulhat a reflux.


Mi okozhat a LES-ben funkciózavart?


1.       Bizonyos ételek és italok

·         kávé

·         alkohol

·         csokoládé

·         zsíros ételek


2.       Bizonyos gyógyszerek

·         szív-, asztmás megbetegedésben használatos egyes gyógyszerek

o   béta-agonisták

o   anticholinerg gyógyszerek
 

·         magasvérnyomásnál és szívbetegségben használt gyógyszerek

o   kálciumcsatorna blokkolók

o   nitrátok

3.       Bizonyos hormonok

·         progeszteron (terhesség!)


4.       Nikotin (dohányzás!)


Elhúzódó gyomorürülés

Ha bármilyen okból a gyomor nem tud megfelelő idő alatt kiürülni, akkor a benne fokozatosan felhalmozódó anyagok, nedvek, tápanyagok egyre nagyobb nyomást kezdenek kifejteni. Egy ponton túl a LES ennek nem fog tudni ellenállni és a sav visszajut a nyelőcsőbe.

 
A rekeszizom szerepe

A légzésben játszott alapvető szerepe mellett a rekeszizom, ahogy azt korábban is írtam, mint külső izom segíti a LES okozta ellenállást. A nyelőcső ugyanis áthalad a rekeszizmon, így a rekesz körülötte tud összehúzódni. Rekeszsérv esetén, amikor a rekeszizom kitágul, akkor az összehúzódása már nem fog olyan mértékben segíteni a LES-nek, így kevesebb erő fogja a savtartalom visszaáramlását gátolni.

A kitágult sérven keresztül a LES a rekesz fölé kerülhet, mely miatt a LES már a mellkasban lesz, ahol elveszti a jóval nagyobb hasi nyomás külső támogatását, így a sav ugyancsak könnyebben kerülhet be a nyelőcsőbe. A rekeszsérv műtéti megoldása tehát alapvető lehet a GERD terápiájában.

Az elhízás szerepe a GERD kialakulásában

Több tanulmány is igazolta, hogy az elhízás mértékével és a nagyobb BMI indexszel együtt a GERD előfordulása növekszik. Jó hír, hogy az elhízás rendezésével lehetőség lehet a reflux betegség gyógyítására.


A terhesség szintén okozhat GERD-et vagy felerősítheti a már meglévő reflux betegség tüneteit.


http://www.hazipatika.com/taplalkozas/reflux/cikkek/refluxvizsgalat_nem_fog_fajni/20100715173350#ajanlo