A mononucleosis szövődményei

A mononucleosis szövődményei

A mononucleosis szövődményei, melyek sokszor súlyosabbak, mint maga a betegség:


Lépmegnagyobbodás:

A mononucleosis lépmegnagyobbodással járhat. Ekkor a lép néha megrepedhet és belső vérzés jöhet létre, mely életveszélyes. Azonnal mentőt kell hívni! A léprepedés tünetei lehetnek: hirtelen megjelenő, éles fájdalom a has bal felső részében, ahol a lépünk megtalálható. Azonnal hívjunk mentőt, ha gyanúnk van léprepedésre, mert életmentő sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

Léprepedés elkerülése érdekében mononucleosis alatt ágynyugalom, a sport és mindenfajta sérülés lehetőségének kerülése javasolt mindaddig, amíg a lépmegnagyobbodás fennáll, ami az egyéb tünetek elmúlása után még hetekig fennállhat! Ellenőriztessük ezt orvossal!
 csokbetegseg

Májjal kapcsolatos lehetséges szövődmények:

 • Máj gyulladása (hepatitis)
 • Sárgaság. Ilyenkor a szem fehérjéje besárgul, melyhez a bőr sárgasága is társulhat, ha súlyosabb az eset, azaz, ha magasabb a sárgaság tüneteit okozó bilirubin szint.
 

Kevésbé gyakori szövődmények

 • Vérszegénység, mely a vörösvértestek számának csökkenését jelenti, melyekben az oxigént szállító hemoglobin molekula található.
 

 • Alacsony vérlemezkeszám. A vérlemezkék segítenek többek között a megfelelő véralvadás folyamatában. Nagyon alacsony vérlemezkeszám esetén bevérzések, vérzések jelentkezhetnek, melyek életveszélyesek is lehetnek, bénulásokat is okozhatnak. Ezek esetén mindenképp keressünk fel orvost. Bénulás, eszméletvesztés jeleinél hívjunk mentőt rögtön!
 

 • Szívvel kapcsolatos szövődmények: szívizom/szívbelhártya gyulladása. Életveszélyes állapot, kórházi kezelést igényel minden esetben. A megfelelő pihenés és orvosi kontrollok ennek megelőzése miatt igen fontos.
 

 • Megnagyobbodott, összefolyó mandulák: légzést is nehezítheti vagy megakadályozhatja. Légzési nehezítettség esetén hívjunk mentőt mielőbb!
 

 • Idegrendszeri szövődmények:
 

  • Agyhártyagyulladás. Jele lehet: tarkókötöttség, igen magas láz és elesett állapot.  
  • Agyvelőgyulladás. Jele lehet: zavartság, igen elesett állapot, epilepsziás görcsök, eszméletvesztés, kóma.
  • Guillain-Barre szindróma: alulról felfelé terjedő érzésvesztés és bénulás, mely a légző izmokat beidegző idegeket is elérheti, így halált okozhat.
 

Az idegrendszeri szövődmények gyanúja esetén is már hívjunk mentőt azonnal!  

 

 

Mint minden fertőzés esetén, a mononucleosisnál is igaz az, hogy olyan betegekben sokkal veszélyesebb, súlyosabb, akiknek rossz az immunrendszerük alapból is. Ilyen betegek például a tumoros betegek, a kemoterápiában részesülők, a HIV/AIDS-betegek, a glükokortikoid terápiában részesülők, a szerv- vagy szövetátültetésen átesett betegek stb. Ezen betegcsoportok minden lázas betegség esetén azonnal forduljanak orvoshoz!