A szifilisz stádiumai II.

A szifilisz stádiumai II.
Látens (tünetmentes) szakasz:

 

Ennek a stádiumnak a hossza igen eltérő lehet. Néhány évtől akár 25 évig is eltarthat, míg fenn áll és át nem megy a már pusztító jellegű harmadlagos, azaz a tercier stádiumba.

Ekkor a betegség gyakorlatilag csak laboratóriumi módszerekkel mutatható ki.

A laboratóriumi módszerek olyan ún. szerológiai módszereket jelentenek jelen esetben, amikor nem feltétlenül magát a kórokozót, hanem az immunrendszerünk által az ellene termelt antitestet mutatjuk ki. Ez a módszer rengeteg fertőző betegség kimutatásának az alapelve, és akkor van jelentősége, amikor például a kórokozó valamilyen ok miatt a vérben alig vagy már egyáltalán nincs is jelen, így klinikai tüneteket esetleg nem látunk. Ekkor természetesen a kórokozót direkt kimutatni gyakorlatilag nem lehetne, annak ellenére, hogy az akár kis számban is tud problémát okozni. Másik lehetősége a kórokozónak pedig az, hogy aktuálisan nem okoz bajt, sem klinikai tüneteket, de később újra felszaporodva megint „lecsaphat”. Ráadásul sok kórokozó ebben a látszólag tünetmentes stádiumában is fertőz! A fenti okok miatt kell az ilyen kórokozókat ilyenkor is lefülelni.

A hepatitis C vírus is ilyen alattomos mikroorganizmus. A Roche ezért fejlesztette ki többek között a hepatitis C vírus kimutatására alkalmas, szerológiai módszereken alapuló készülékét az „Elecsys® Anti-HCV II”-t, mely már 18 perc alatt információt tud adni a fertőzés meglétéről. A vizsgálathoz ráadásul 15 mikroliternyi minta is elegendő.

 

Visszatérve a szifilisz látens periódusához elmondhatjuk azt, hogy előfordulhat olyan eset is, hogy ebben a periódusban a szifilisz primer és/vagy szekunder stádiumára jellemző tünetek visszatérnek.

Ez a szakasz is kettéosztható korai és kései látens szakaszokra. Ennek az eltérő kezelés miatt van jelentősége.

A korai látens szakasz időben a primer vagy szekunder szifilisz gyógyulása utáni időt jelenti 1 éven belül. Ha valaki egyszer meggyógyult a szifiliszből, de újra elkapja azt 1 éven belül, akkor azt is ebbe a szakaszba soroljuk orvosilag! Az ezt követő szakasz a harmadik szakasz megjelenéséig a késői látens szakasz. Ebben a periódusban a terhes anyán kívül, aki a magzatának átadhatja ekkor is a betegséget, a betegek nem fertőznek!