Álmatlanság – Insomnia II.

Álmatlanság – Insomnia II.

Az insomnia diagnosztizálása


Amennyiben azt érzi, hogy Önnél is hasonló panaszok állnak fenn, úgy érdemes felkeresnie háziorvosát. A vizsgálat során részletes kórtörténetre és fizikális vizsgálatra kerül sor. Háziorvosa tanácsolhatja, hogy pár hétig vezessen alvásnaplót, amelyben rögzítheti az elalvásának és ébredésének idejét, az átaludt órák számát, és az ébrenlét során eltöltött órák minőségét.
Ha Önnek egyéb ismert betegsége van pl.: krónikus obstruktív tüdőbetegsége, úgy vérgáz paramétereit ellenőrizni kell, mert oxigénhiány is állhat insomniájának hátterében.
Bizonyos esetekben orvosa utalhatja Önt speciális alváscentrumba is, ahol részletesebben vizsgálhatják az alvásának a mennyiségét és minőségét pl: polysomnográfiás vizsgálat segítségével.
Ritkán szóba jöhet genetikai vizsgálat is, amennyiben a családjában fordult már elő olyan eset, hogy valaki álmatlansága miatt hunyt el.

Az insomnia kezelése


Az insomnia kezelése kettős: egyrészt az alvás minőségének javítását kell megcélozni, másrészt az insomnia hátterében álló ismert betegséget kell kezelni. Fontos, hogy a beteg tisztában legyen az alvásának a minőségével és mennyiségével, erre is szolgál az alvásnapló vezetése. A primer insomnia kezelésében ma a gyógyszeres terápiával szemben előnyt élveznek a pszichoterápiás módszerek pl.: a kognitív viselkedésterápia. A terapeuták abban segítik a pácienseiket, hogy megértsék az aktuális életkörülményeiket, felismerjék és megváltoztassák hibás, torzított gondolkodási folyamataikat. Sok esetben a pszichés problémák csökkentése az alvászavar megszűnését eredményezi. Relaxációs technikák elsajátítása szintén mérföldkő lehet az insomnia kezelésében. Egyes esetekben a beteget alvási ritmushoz kell szoktatni. Ez azt jelenti, hogy az ágyat csak alvásra használhatja, csak akkor fekhet le, ha álmos, ha 15-20 percen belül nem tud elaludni, akkor ismételten fel kell keljen, valamint a napközbeni pihenéseket meg kell szüntetnie.
Természetesen az insomnia kezelése során gyógyszeres terápiára is szükség lehet, amelyet orvosa fogja felírni Önnek.