Az anorexia nervosa okozta szervi károsodások és a laborvizsgálatok szerepe I.

Az anorexia nervosa okozta szervi károsodások és a laborvizsgálatok szerepe I.
Ebben a cikkben a leggyakoribb és legveszélyesebb anorexiával kapcsolatos szövődményekről lesz szó, valamint a laborvizsgálatok elengedhetetlen hasznosságáról, melyek a szövődmények korai felismerésében, illetve azok megelőzésében kulcsfontosságúak.

Szív- és érrendszeri szövődmények

Az anorexia nervosa miatti halálesetek leggyakrabban a szívműködés kórossá váláshoz köthetőek. A halált leggyakrabban a nagyon alacsonnyá váló szívritmus és/vagy a nagyon alacsony vérnyomás okozza. Ezek észlelése esetén azonnal hívjunk mentőt.  A szív szerkezeti elfajulása és csökkent pumpafunkciója szintén ugyanilyen gyakran okoz halált. Amit mi észrevehetünk a csökkent pumpafunkcióból az fáradékonyság már kis terhelésre, a terhelhetőség csökkenése, a gyakori légszomj, mellkasi fájdalom és szívdobogásérzésre való panaszkodás. Ilyen esetekben is hívjunk mentőt! Szívritmuszavar gyakran okozhat az anorexia nervosa-ban szenvedőknél halált, ezért annak észlelésekor mindenképp indokolt a mentő hívása (ahogy nem anorexiás beteg esetében is!).

Érdekes és mindenképp figyelemre méltó az a megfigyelés, hogy az éppen gyógyuló anorexia nervosás betegek is igen nagy veszélyben vannak. Ugyanis a kontrollálatlanul, maguktól, nem kórházi körülmények vagy orvosi megfigyelés mellett megkezdett újbóli „normál” táplálás hatására az első 2 hétben nagy esély van a szív eredetű halál kialakulására. A szív ugyanis a sok ideig tartó koplalás miatt nem úgy funkcionál sem szerkezetileg, sem működését tekintve, mint a normál szív. Az egészségesnek és megfelelő mennyiségűnek tartott táplálék hirtelen, nem orvosilag ellenőrzött bevitele borzasztóan megterheli egy anorexia nervosa-ban szenvedő beteg szívét, ami halállal is járhat. Éppen ezért az anorexiára jellemző hiányos táplálkozásról való visszaállás mindenképpen orvosilag ellenőrzött vizsgálatok keretében kell, hogy megtörténjen!   A maximális napi súlynövekedés a 20-40 dekát nem haladhatja meg! Mindenképp orvosi felügyeletre van tehát szükség!

A hormonrendszerrel kapcsolatos szövődmények

A hormonális változások miatt nemcsak egyszerűen tünet, de nőknél tulajdonképpen az anorexia nervosa diagnosztikai kritériumába is beletartozik a menstruáció elmaradása. A hormonok közül a plazmában alacsony az ún. folliculus stimuláló hormon (FSH), a luteinizáló hormon (LH), valamint az ösztrogén hormon szintje is. A hormonszintek visszatérnek kórosan a prepubertás szintjére. Ezek a hormonok nemcsak alacsonyabbak az életkor szerinti elvárhatónál, de nem is válaszolnak megfelelően a többi hormon szintjére. Tehát a hormonális rendszer egyensúlya, szabályozása is megbomlik, így nem meglepő, ha egy olyan bonyolult és pontos ütemben szabályozott folyamat, mint a menstruációs ciklus nem működik.  A hormonháztartás zavarát a fogyás és az érzelmi instabilitás is elősegíti. A menstruáció elmaradása mellett a terméketlenség és a csökkent térfogatú méh szintén következmények lesznek.

A pajzsmirigyműködés szintén csökkent lesz.

A vasopressin nevű agyi hormon csökkent szintje miatt - mely eredetileg egy vízvisszaszívás irányába ható hormon - gyakori és nagyobb mennyiségű vizeletürítés figyelhető meg az anorexiás betegeknél. Ez az állapot egyébként az anorexia nervosában szenvedők 40%-át érinti.

A csökkent vitamin, ásványi anyag bevitel, valamint a megváltozott hormonszintek miatt (csökkent progeszteron és IGF-1 szintek) a csontszerkezet kórosan megváltozik. A további csontfogyás megelőzéseként napi 1000-1500mg kalcium és 400NE (nemzetközi egység) D-vitamin bevitele javasolt.

A gyomor- és bélrendszerrel kapcsolatos szövődmények

Kevesebb szövődmény figyelhető meg a gyomor-bélrendszerben anorexia nervosa-ban, mint a bulimia nervosa esetén. Egyik ilyen komplikáció a székrekedés és a megnövekedett idő, amíg a táplálék egy adott bélszakaszon áthalad. A betegekben a gyomorszövet csökkent mennyiségű lehet. A bélmozgások lassabbak és/vagy kórosak lehetnek.

Egyéb komplikációk

§  Az agyszövet csökkenhet, ezért az agykamrák kitágulhatnak.

§  Idegrendszeri károsodás miatt az izmok tónusa csökkent.

§  Nagyon gyakori a száraz bőr, a töredezett haj és köröm, valamint az újszülöttekre jellemző szőrzet kialakulása (lanugo).

§  A vesefunkció beszűkül, a vese kiválasztó, „méregtelenítő” funkciója csökken, ami kóros anyagok felszaporodását eredményezi a vérben.

§  Az ionok közül a legjelentősebb a kálium hiánya, mely többek között életveszélyes szívritmuszavarokhoz is vezethet. Szívritmuszavar, vagy annak gyanúja esetén haladéktalanul hívjunk menőt!