EGÉSZSÉGES DOHÁNYOS TÜDŐ

KIDERÜLT, MITŐL MARADHAT EGÉSZSÉGES A DOHÁNYOS TÜDŐ

A brit Medical Research Council kutatói a UK Biobank elnevezésű vizsgálatsorozat több mint 50 ezer önkéntesének egészségi és genetikai adatait vizsgálták meg. A projektet annak idején azért indították, hogy a krónikus betegségek, így a szívbetegségek, a rák vagy a diabétesz megelőzését, diagnózisát és kezelését javítsák.

A szakemberek a légszomjhoz, köhögéshez és ismétlődő tüdőgyulladáshoz vezető krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) előfordulását vizsgálták. Kimutatták, hogy a DNS bizonyos részeinek kedvező mutációi erősítik a tüdő működését és csökkentik a COPD kialakulásának kockázatát.

köhögés1

Ez azt jelenti, hogy a "jó génekkel" rendelkező dohányosoknál kisebb a kockázata a COPD kialakulásának, mint a "rossz génekkel" rendelkezőknél. Úgy tűnik tehát, hogy a gének befolyásolják a tüdő fejlődését és az elszenvedett ártalmakra adott válaszreakcióját.

Nincs varázspirula, amely biztos védelmet adna bárkinek a dohányzás káros hatásaival szemben. A leghatékonyabb módszer a COPD és a dohányzással összefüggő betegségek, köztük a rák és a szívbetegség kivédésére az, ha az ember leteszi a cigarettát.

A kutatók a genetikai kód olyan részeit is azonosították, amelyek gyakrabban fordulnak elő dohányzóknál, mint a nemdohányzóknál. Ezek befolyásolják az agy működését és azt, hogy milyen könnyen válik valaki a nikotin rabjává. Mindezt ugyanakkor további kutatásokkal kell igazolni.

A Lancet Respiratory Medicine című folyóiratban közölt új eredményeket az Európai Tüdőgyógyász Társaság találkozóján ismertették.

Forrás: http://informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/lung/copd/-egeszseges-dohanyos-tudo-202617.html