Húgyhólyaggyulladás (=cystitis) a nőknél

Nőknél gyakoribb a kórkép egész egyszerűen azért, mert nekik a húgycsövük jóval rövidebb, így a kórokozók, amik általában itt baktériumok könnyen a hólyagba jutnak rövidebb úton, mint a férfiaknál.
A nem szövődményes cystitis leggyakoribb kórokozója a belekben is normál körülmények között megtalálható E. coli baktérium. További szép nevű kórokozók lehetnek még: Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae vagy az Enterococcus faecalis.

A diagnózis viszonylag könnyű, általában a panaszokon, a klinikai képen és a vizeletvizsgálatán alapszik. A terápia a házi praktikák ellenére az antibiotikus kezelés, illetve a bő folyadékfogyasztás, az alkohol, a kávé, a fűszeres, savas ételek, valamint az alkohol kerülése.
A megfelelő labordiagnosztika elengedhetetlen lehet azokban az esetekben, amikor a fertőést nem a hagyományos kórokozók okozzák. ilyen nem szokványos kórokozók lehetnek pl. a gombák, melyek esetén az antibiotikumok természetesen hatástalanok. A labornak tehát kiemelkedő szerep juthat ismét a kórokozók kimutatásában betöltött szerepe miatt.

A cystitis gyakorisága:
A 20-40 éves nők kb. negyede-harmada átesik valamilyen húgyúti fertőzésen legalább egyszer. ide tartozik a vesemedence gyulladás, a húgyhólyag gyulladás vagy a húgycső gyulladás is. A sürgősségi osztályok várói is gyakran megtelnek ilyen betegekkel.

A terhes nők kb. 0,3-1%-a érintett. Fontos azonban tudni, hogyha valaki baktériumürítőnek lett nyilvánítva, azaz ún. bakteruriája van, az nem jelenti azt, hogy betegsége van. A bakteruriával rendelkező terhes nőknek pl. nem lesz gyakrabban húgyhólyag gyulladása.
A húgyúti fertőzések természetesen sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan esetekben, amikor valakinek valamilyen fejlődési rendellenessége van a vizeletelvezető rendszerében. Húgyúti fertőzések kövesség esetében, vagy a szervrendszert érintő egyéb fertőzések (pl. féregfertőzések) esetében szintén gyakrabban fordulhatnak elő. Ilyenkor természetesen az alapbetegséget is kezelni kell.

A nem és a kor jelentősége cystitisben
Ahogy azt már említettem a cystitis anatómiai okok miatt jóval gyakoribb a nőkben. Éppen ezért a férfiak cystitisét elsőre is már komolyan kell venni, és urológust kell vele felkeresni.
A húgyúti fertőzések tulajdonképpen a felnőtt korú nőket sújtják leginkább. Az életkor előrehaladtával a gyakoriság nő. Különösen érintettek a terhes nők, és a szexuálisan aktív nők.

A menopausa után lévő nők szintén gyakran számíthatnak erre a kellemetlenségre, mert a méh és a hólyag anatómiai változásai, az izmok megereszkedése miatt kedvezőtlenül hatnak a tökéletes hólyagürülésre. Az ebben a korosztályban megfigyelhető ösztrogénszint csökkenés szintén előnytelen, ugyanis ennek hatására a hüvely addigi baktérium flórája rosszabb irányba változik, a laktobacillusok elpusztulnak, melyek védelmet jelentettek a kártékony kórokozókkal szemben.

A betegség kimenetele
Megfelelően hatékony antibiotikus kezelés mellett a lefolyás valamivel hosszabb átlagban, mint 3 nap. Szövődményes esetekben, illetve akkor, ha már korábban is zajlott cystitis, akkor a fertőzés ideje tovább tarthat.

Mik ronthatják a gyógyulási esélyeket? Kiknek kell különösen komolyan venni a tüneteket és időben orvoshoz menni?
•    idősek
•    vesekövességgel vagy húgyúti elzáródással, szűkülettel élők
•    cukorbetegek
•    krónikus vesebetegek
•    sarlósejtes vérszegénységben szenvedők
•    daganatos megbetegedéssel élők
•    kemoterápiában részesülők
•    kórházban tartózkodók időben jelezzék a kezelőszemélyzetnek tüneteiket

A szövődmények elkerülése alapvető, ezért menjünk el időben orvoshoz, hogy az antibiotikus terápia időben elkezdődhessék. Így megelőzhetőek az olyan komplikációk, mint a vesemedence gyulladás, vesekárosodás, vagy az életveszélyes vérmérgezés, a szepszis.