Influenza

Influenza
A hűvősebb ősz, a kezdődő hideg tél kedvez a megfázásnak. Gyakran érezhetjük levertnek, fáradtnak magunkat, aminek a hátterben akár influenza is húzódhat.

Mi az az influenza?

Az influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos, emberről emberre terjed orrváladékkal, köhögéssel vagy tüsszögéssel. Mindenkit megbetegíthet, azonban előfordulási gyakorisága gyermekkorban a legmagasabb. A legtöbb embernél a tünetek csak pár napig tartanak, amelyek a következők lehetnek: láz, köhögés, torok-, fej-, izomfájdalom, fáradtság, levertség, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás. A tünetek nagyon általánosak, hátterében más megbetegedés is állhat.

Influenza vírus

Az influenza vírusok az ún. Orthomyxoviridae családjába tartózó kórokozók, amelyeknek három alcsoportját különítjük el: az A-t, a B-t és a C-t. Ezek közül leggyakrabban az Influenza A vírus okoz emberben megbetegedést. A vírus mindössze 8 gént kódoló RNS-ből áll, amit kívülről fehérjék burkolnak. Immunológiai szempontból a felszíni fehérjék két alkotóeleme meghatározó jelentőséggel bír: a haemaglutinin (H) és a neuraminidáz (N). Ezek megléte szükséges ahhoz, hogy a vírus a légzőszervünk nyálkahártyáján megtapadjon, majd szaporodjon. A vírus ezen részei nagyon variábilisak, így az Influenza A vírusnak rengetek alfaját különböztetjük meg. Mindenki hallott már a híres sertésinfluenzáról vagy H1N1 típusú vírusról. Ennek neve is a vírus speciális alkotóelemeire utal.

A diagnózis felállítása

Az influenza diagnózisának biztos felállítása a vírus orr- vagy torokváladékból történt kimutatásán alapszik. Léteznek ún. gyors diagnosztikai tesztek a vírus azonosítására, azonban ezek eléggé költségesek, nehezen elérhetőek, így a legtöbb klinikus ezt nem használja, hanem csak a klinikai kritériumok alapján mondja ki a betegséget.
Vérvételt követően bizonyos laboratóriumi paraméterekből már gyanakodhatunk arra, hogy influenzabetegségben szendvedünk, azonban ezek az eredmények nem specifikusak.
A gyorsteszteknél olcsóbb eljárások közé tartozik a laboratóriumi körülmények között történő vírustenyésztés. Ma már a korszerűbb laborokban elérhető az ún. PCR-technika (PCR=polimeráz láncreakció), amelynek segítségével a vírust könnyen azonosíthatják akár 24 óra alatt. Ez az eljárás az Influenza vírus kimutatására több, mint 90%-os szenzitivitással bír.
A vírustenyésztés mindenképpen költséges és időigényes, így ha nem áll módunkban elérni a fenitek közül egyik lehetőséget sem, akkor még mindig marad számtalan szerológiai teszt, amelynek segítségével orvosa kimondhatja a diagnózisát.