Kezelés

Kezelés
Az antibiotikum megkezdése után legalább 48-72 óráig ebben az elkülönített légtérben kell tartózkodnia. A beteg csak akkor engedhető ki 72 óra után, ha a tüdőgyulladást kizártuk, vagy amikor a köpetből többé nem mutatható ki a pestis baktériuma.  Az egészségügyi és a laborszemélyzet figyelmét fel kell hívni arra, hogy pestis beteggel, illetve annak testnedveivel dolgoznak. A megfelelő óvintézkedések, maszkok, kesztyűk viselése, fertőtlenítés, stb. életfontosságúak, a betegség terjedésének megakadályozásában, megelőzésében alapvetőek. A fertőzött folyadékok, testnedvek aeroszollá válásának megelőzése - azaz, hogy azok porítva ne kerüljenek a levegőbe - szintén létfontosságú a továbbfertőzés elkerülése miatt.

Támogató (=szupportív) kezelés. A vérnyomás, keringés monitorozása, folyamatos ellenőrzése alapvető. Mesterséges lélegeztetésre lehet szükség. Keringésmegingás esetén keringéstámogató kezelés (intravénás folyadékpótlás, vérnyomást növelő szerek, szívműködést fokozó szerek, stb.) kerül alkalmazásra.

Ha valaki pestis személlyel, állattal, tetemmel került kapcsolatba, annak az orvos által előírt antibiotikumokat, az előírt adagban és ideig szednie kell. Ez általában több hétig tart, de pontos utasítást a kezelőorvos ad, melyet be kell betartani. Ha valakinek a környezetében pestis beteg volt, azonnal forduljon orvoshoz!!! Ilyenkor, főleg, ha hirtelen láz és köhögés lép fel, intravénás antibiotikumot kell alkalmazni. Köhögés és/vagy láz fellépése esetén azonnal hívjunk orvosi segítséget, ha pestis beteg volt környezetünkben! Az intravénás antibiotikus terápiát ilyenkor rögtön el kell kezdeni.

Sebészi kezelést kell alkalmazni megnagyobbodott és/vagy lüktető bubók esetében. Azokat le kell csapolni és eltávolítani.

A pestis beteget a következő orvosok mindegyikének meg kell vizsgálnia:

 

·         fertőzésekre szakosodott orvos (=infektológus)

·         tüdőgyógyász (=pulmonológus)

·         intenzív terápiára szakosodott orvos

·         általános sebész

·         ideggyógyász (=neurológus)


A pestissel tehát mind a mai napig számolni kell. Nem tűnt el!!! Kezelés nélkül nagyon magas a halálozása.

Ha valaki pestisre gyanús vagy bizonyítottan pestissel fertőzött személlyel, állattal vagy tetemmel érintkezett, vagy olyan területen járt, ahol a betegség előforulhat, azonnal forduljon orvoshoz, mert a terápia megkezdésének gyorsasága alapvető a túlélés szempontjából. Ha pedig az illető már magán tapasztalja a pestis kezdeti tüneteit is (láz, köhögés), akkor mindez hatványozottan igaz.