Kiknél lehet még gyakoribb az afta?


A visszatérő eseteknél családi halmozódást lehet megfigyelni, azaz a családtagoknál is előfordul az afta. Ez azt jelzi, hogy ennek a betegségnek is lehet genetikai, örökölhető vonatkozása, mely hajlamosabbá teszi az érintetteket ezen betegséggel szemben.

Diagnózis az orvosnál
Előző cikkben megbeszéltük, mikor kell orvoshoz fordulni: http://medukacio.hu/index.php/item/aftaesetenorvos
Az orvosnak a diagnózishoz elegendő csak belenézni a beteg szájába. Abban az esetben, ha nem minor elváltozásról van szó, vagy visszatérőek az esetek, súlyosak, illetve, ha egyéb betegség is felmerül, melynek talaján az afták kialakulhattak, akkor természetesen elengedhetetlenek a laborvizsgálatok!

Kezelés:
Szó volt róla, hogy az afták nagy része, a minor afták maguktól gyógyulnak 1-2 hét alatt. http://medukacio.hu/index.php/item/azaftak3tipusa. Ilyen esetekben kezelés gyakorlatilag nem is kell.
Amikor azonban major aftákról van szó, vagy, mikor az afták visszatérnek, a fájdalom nem csillapítható, amikor az afták terjednek, vagy igen nagyok, amikor nem múlnak, amikor evési vagy ivási nehézséget, esetleg lehetetlenséget okoznak, akkor orvosi kezelés szükséges! Számos lehetőség áll rendelkezésre, melyeket csak érintőlegesen említünk itt meg.Szájvizekkel öblögethetünk. Számos fut belőle a piacon. Az orvos esetleg felírhat olyanokat is, amik szteroid tartalmúak. Ezek csak helyileg hatnak és a gyulladást csökkentik. Lehetnek lidokain tartalmúak is, melyek értelemszerűen erősebb fájdalomcsillapító hatással bírnak. Receptnélküli szájvizeket mindig használhatunk enyhe esetben is. Orvoshoz azonban mindig menjünk el, mikor arra szükség van (lásd az előző cikket: http://medukacio.hu/index.php/item/aftaesetenorvos)    

Ecsetelők: ezek tartalmazhatnak fájdalomcsillapítót és/vagy antimikróbás hatóanyagokat.

Kauterizálás: Bizonyos esetekben az aftákat kémiai anyagokkal vagy eszközösen kiégetik, leszárítják, roncsolják. Ilyenkor a gyógyulási idő rövidülhet és/vagy a fájdalom enyhülhet.

Gyógyszeres kezelésre lehet szükség, amikor a helyi kezelés nem hat, vagy amikor az aftákat a fentebb tárgyalt betegségek idézik elő. Ilyenkor a szájon át szedett gyógyszerek általában az alapbetegség kezelésére valók, melyek enyhülése az afták csökkenését, elmúlását eredményezheti.

Vitamin/ásványi anyagok pótlása: szükséges lehet akkor, amikor ezek hiánya idézte elő az aftákat (lásd előbb).

Vénás folyadékpótlás: főleg kisgyerekeknél, vagy időseknél, akik nem tudnak a fájdalom miatt inni, így könnyen kiszáradnának. Néha mesterséges táplálás is szükséges lehet. Ezen esetekben kórházi felvétel is szükségessé válik.
Kórházi felvétel akkor is kellhet, amikor az aftákat a fentebb említett súlyos betegségek idézték elő. Ilyenkor ezeket a betegségeket kell kezelni elsősorban, melyeknek az afták csak igen kellemetlen résztüneteik.