Látásjavító műtétek

Látásjavító műtétek

Létezik műtét a rövid - és távollátóknak?


Igen, napjainkban a rövid– és távollátás kiküszöbölésére egyre elterjedtebb módszernek számít a laseres látásjavító műtét. Több eljárás létezik, de mindegyiknek az a lényege, hogy a szaruhártya vastagságának megváltoztatásával a törőerőt úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugár a műtétet követően már a retinán képződjön. Ezt a beavatkozást a társadalombiztosítás nem finanszírozza, így ezt minden esetben saját magunknak kell téríteni.

Mindenki műthető?


Alapos vizsgálat előzi meg a beavatkozást, mert itt is a szem anatómiai állapota, elsősorban a szaruhártyánk vastagsága határozza meg azt, hogy a műtét elvégezhető-e. Ezen kívül természetesen több tényező befolyásolja, hogy a korrekciót rajtunk is elvégezhessék. 18 év alatt nem operálnak, mert a szem állapota ekkor még nem stabil. Amennyiben az előző évben a látása tovább romlott, úgy szintén a műtét halasztása mellett döntenek. A kezeletlen cukorbetegség, a terhesség, bizonyos belgyógyászati betegségek, a szaruhártya herpeses megbetegedése mind kizáró tényezőt jelenthet.

Milyen laseres szemműtétek léteznek?


A legrégebben használt laseres szemműtét a photorefractive keratectomia (PRK). A műtétet helyi érzéstelenítés mellett ambulánsan végzik. A kis- és közepes, valamint a nagyfokú rövidlátók egy része ezzel a módszerrel ’gyógyíthatók’. A műtét során a szaruhártya legfelső védőrétegét mechanikusan ledörzsölik, majd számítógép vezérelte lasersugár segítségével a szaruhártya felső állományát rétegről rétegre távolítják el a környező szövetek roncsolása nélkül. A beavatkozást követően fájdalmat érezhetünk, de ez a hámosodás befejeztével pár nap alatt múlik. A teljes siker érdekében a felírt cseppek pontos használatának betartása fontos. A műtétet követően 6 hónapig 100%-os UV-szűrős napszemüveget kell viseljünk.

A LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) az előzőhöz hasonló eljárás, azonban itt a szaruhártya hámfelszínét nem lekaparják, hanem egy mechanikai eszközzel, ún. microkeratom segítségével a szaruhártyán először egy nagyobb védőlebenyt képeznek, és ezt mint egy ’sapkát’ félrehajták. Ezt követi az excimer laserkezelés, amely után a ’sapkát’ visszahajtják. Mivel itt a felső hámréteg nem sérül, így fájdalmat nem, inkább kellemetlenséget érzünk. A visszafektetett védőlebeny sajnos nem rögzül már olyan erősen soha, mint a műtétet megelőzően.

Az IntraLASIK eljárás hasonló az előzőhöz, azonban itt a védőlebenyt nem mechanikusan vágják, hanem azt is laser segítségével. A lebeny felhajtása után a laseres kezelés már ugyanúgy zajlik. A lebeny visszafektetése után itt is csak visszatapad, azonban a laser által képzett perem miatt ez a műtét biztonságosabb. Az operációt követően 1 évig műkönny használata javasolt lehet.