Lázgörcs szövődményei

A kórházi ellátás egyrészt fontos a megfigyelés miatt is, hogy egy esetleges következő rohamnál orvosilag is be lehessen avatkozni, másrészt azért is, hogy súlyosabb kórképeket ki lehessen zárni, illetve, hogy azokat el lehessen kezdeni kezelni, melyek életveszélyesek is lehetnek: agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, mérgezés, tumor stb.

Ha nem egyértelmű, hogy a fertőzés nem eleve közvetlenül az agyat érintette-e, akkor sajnos szükség van a gerinccsapolásra, mely esetben az agyvizet lehet vizsgálni, abból esetleg kórokozót kimutatni. A beavatkozás során az orvos az agyvizet a deréktájékról nyeri egy tűvel. A vizsgálat inkább ijesztő, komolyabb fájdalommal nem jár. Ez a beavatkozás azonban csak nagyon ritkán szükséges.

Mit tehetünk otthon lázgörcs esetén?
Az első lázgörcs esetén nyilvánvalóan sajnos nincs a szülőknél görcsroham oldó készítmény. Ilyenkor hatékony lehet a lázcsillapító kúp alkalmazása, mely a rohamot provokáló magas test hőt csökkenti. Ha a gyógyszeres lázcsillapítás nem használ (paracetamol, 3 hó felett pedig már ibuprofen tartalmú készítmény is használható), akkor hűtőfürdő alkalmazandó már nem rángatozó, magánál lévő gyermek esetén. Ez utóbbit úgy kell végezni, hogy a gyermek kissé mellkas felettig, kezdetben normál test hőnek megfelelő vízben ül, majd ezt hűtjük, közben a szabadon lévő vállakat locsoljuk, fejet mossuk. Jéghideg vízben természetesen nem szabad ülni. A hűtőfürdő nem 5 perc, hanem kb. 20 perc !!!
Az lázgörcs után nem kell epilepszia elleni gyógyszert szedni (antiepileptikumok), mert feleslegesek és nem is hatásosak a megelőzésben. Akinek lázgörcse volt, náluk érdemes a test hőt mindig 38Celsius alatt tartani a következőkben is.
Az első lázgörcs után a szülők kapnak egy receptet egy olyan gyógyszerről, melyet az esetleges későbbi , fél-1 perc alatt magától nem szűnő roham esetén lehet végbélbe beadni. Ez vagy egy kúp, vagy egy oldat, melyet végbélbe kell benyomni. Általában diazepam a hatóanyag neve. Ez a  görcsküszöböt csökkenti. Alkalmazása után a gyermek aluszékony lehet. Ez a gyógyszer csökkentheti a légzésszámot, ezért alkalmazása esetén mindig mentőt kell hívni, de mentő hívása minden 1 percnél hosszabb görcsroham esetén indokolt. Rövid rohamok esetén is a gyermeket rögtön vigyük kórházba!

Mit jelent a későbbiekre nézve, ha volt már egy lázgörcs?
Az egyszer már lázgörcsön átesett gyermekek 50%-ánál később is lehet lázroham, de a rohamok további halmozódása már ritkább. A szülők egyik rémálma lázgörcs esetén, hogy a gyermek epilepsziás lenne a későbbiekben.


A későbbiekben az alábbi esetben lehet gyakoribb az epilepszia lázgörcs után:
•    ha az első lázgörcs 9 hónapos kor előtt lépett fel
•    a közeli hozzátartozók között van epilepsziás
•    ha az első roham 15 percnél tovább tartott
•    ha a gyermeknek epilepsziára hajlamosító fejlődési rendellenessége van egyébként is
Ha a fentiek közül egy sincs meg, akkor lázgörcs esetén az epilepszia gyakorisága a későbbiekben 1% csupán.

Mikor kell  a gyereket kórházba vinni lázgörcs esetén?
Válasz: kivétel nélkül mindig!
A kórházi megfigyelés az első eset után, az olyan esetekben, mikor több tényező is szóba jön a roham kiváltásában, vagy mikor a roham más jellegűnek mutatkozott elengedhetetlen. Nem első rövid roham esetén is lássa orvos a gyermeket!
Az orvos kikérdezi a szülőt és azt, aki a rohamot látta, valamint alaposan átvizsgálja a gyermeket. Első egyszerű lázgörcs után neurológiai (ideggyógyászati, azaz nem pszichiátriai) vizsgálat, EEG vizsgálat (az agy elektromos tevékenységének vizsgálata) általában nem a rutin része, nem fontos. Görcsroham ismétlődése esetén, illetve, amikor az nem lázas állapotban jön elő, vagy mikor a jellege változik, ideje hosszabbodik, a roham ideje több mint 10 perc, akkor a neurológiai kivizsgálás már elengedhetetlen. Ezen esetekben mindig hívjunk mentőt! Első lázgörcs esetén is hívjunk mindig mentőt!

Használjuk tehát a 30 másodpercnél tovább tartó roham esetén a felírt rohamoldó orvosságot, és a már lázgörcsön átesett gyermeknél a test hőt 38Celsius fok alatt tartsuk a későbbiekben is!
A fent részletezett esetekben mindig hívjuk a mentőt!
Orvos minden roham után –akár kicsi, akár nagy roham, akár kellett mentő, akár nem – lássa a gyermeket!