Májbetegségek - Vírusos májgyulladás

Májbetegségek - Vírusos májgyulladás

Vírusos májgyulladás


Sokféle vírus képes gyulladást kiváltani a májban, egyes vírusok azonban kifejezetten nagy affinitást mutatnak arra, hogy a májsejteket fertőzzék. Ezek között a legfontosabbak az úgynevezett hepatitis vírusok. (Hepar latinul májat jelent, hepatitis a máj gyulladása.) Ezek a vírusok nagyon sokfélék lehetnek. Különböznek a genetikai alapállományukban, DNS vagy RNS az örökítő anyaguk, hogy milyen úton képesek fertőzni, hogy milyen klinikai képpel jár a megbetegedés és számos egyéb tulajdonságban. Ebben az írásban gyakorlati szempontok alapján, két csoportban szeretnénk néhány, mindenkinek fontos üzenetet átadni ezekről a vírusokról. A szempontunk az volt, hogy milyen módon leselkedhet veszély ránk egyik vagy másik vírussal való megbetegedésre és azt hogy kerülhetjük el. Ezek alapján szájon át és szexuális úton terjedő vírusok csoportjairól fogunk beszelni.

 

 

Szájon át fertőzni képes hepatitis vírus (Hepatitis A)


Ezzel a vírussal elsősorban rosszabb higiénés viszonyok között találkozhatunk. A fertőzés széklettel szennyezett élelmiszerek fogyasztásával történik. Elég egy nem jól megmosott kéz vagy zöldség, amit szennyezett vízzel locsoltak, nem kell bizarr dolgokra gondolni! Egzotikus helyeken eltöltött nyári szabadság alatt, ha nem vagyunk kellően óvatosak abban, hogy milyen élelmiszert és hogyan fogyasztunk, könnyen bajba kerülhetünk. (Lásd korábbi írásunkat.) A fertőződés legtöbbször tünetmentesen lezajlik, de előfordul tünetekkel jelentkező akut májgyulladás. A fatális kimenetel nagyon ritka, legtöbbször akkor számolhatunk vele, ha valamilyen egyéb krónikus májbetegségben vagy az immunrendszert gyengítő betegségben is szenved a fertőződött. A fertőződés után egy-két héttel a vérben, majd a székletben nagy számban mutatható ki a vírus, ekkor tünetek még nem jelentkeznek. Később levertség, láz, rossz közérzet, hasfájás mutatkozik. A májgyulladás kialakulása és májsejtek pusztulása a vérben labordiagnosztikai módszerekkel kimutatható májenzim érték emelkedéshez vezet. (AST, ALT - ha többet szeretne ezekről a laborparaméterekről tudni, keresse fel a labtestsonline.hu weboldalt) Természetesen az immunrendszer sem marad tétlen és a vírus, mint antigén ellen termelt antitestek (immunglobulinok, mint IgM, IgG) megjelennek a vérben. Ezek kimutatása diagnosztikus értékű. Viszonylag későbbi tünet, de a beteg számára ijesztő lehet a sárgaság kialakulása. A sárgaság oka, hogy többek között a máj egyik funkciója, a vörösvértestekben lévő hemoglobin egy alkotóelemének lebontása és az epével a szervezetből való eltávolítása zavart szenved. Ez az anyag a sárga színű bilirubin. Ha a májsejtek nagy számban nem képesek megfelelő működésre a gyulladás miatt, akkor ez a folyamat is megakad és a sárga anyag felhalmozódik a bőrben és a szem ínhártyájában is. Kialakulhat a bőr kifejezett viszketése is. A betegség sokszor magától elmúlik, meggyógyul, súlyosabb esetekben szükség van kórházi kezelésre, bár specifikus kezelési mód nincs.

Szexuális úton fertőző hepatitis vírusok (Hepatitis B, C)


Nyaralások alatt, különösen a fiatalok, de a kevésbé fiatalok is hajlamosabbak könnyed kalandokba keveredni. Külön fejezetet szentelünk a későbbiekben a szexuális úton átvihető betegségeknek, most csak a hepatitis vírusokról írunk röviden. A fenti két vírus, a B és a C, azért különösen veszélyes, mert a máj gyulladásának elhúzódó formáját okozhatják, úgynevezett krónikus hepatitist kialakítva. Azonban előfordulhat, hogy a fertőzésen átesettekben nem alakul ki ez az elhúzódó betegség. Amennyiben kialakul, akkor hosszú távon nagyon súlyos következményekkel kell számolni. Ilyenek a májzsugor és/vagy a májrák. Mindkét betegség nagyon nehezen kezelhető, sokszor végzetes kimenetelű, sőt sokszor csak akkor kerül felfedezésre a fertőzés, amikor már a gyulladás krónikus formája, különböző komplikációkkal kialakult. Ennek az oka az, hogy ellentétben az A vírusfertőzéssel, ezeknél a vírusoknál gyakran akut májgyulladás és tünetek nélkül zajlik le a vírusfertőzés. A betegség diagnosztikájában elsődleges a vírusok ellen termelt antitestek kimutatása vérből (lásd fenn). A beteg állapotának, a gyulladás aktuális jellegének a követésére szintén labordiagnosztikai módszerekkel, a májenzimek szintjét vizsgálhatják vérben. A máj egyéb funkciói is károsodnak, amikből adódó eltérések kórjelzőek lehetnek. Ilyen például a véralvadási zavarok kialakulása (a máj több, a véralvadásban szerepet játszó anyagot termel), has víz kialakulása, vagy hormonális zavarok megjelenése (a máj több hormon metabolizmusában szerepet játszik). Érdekességként megemlíthető, hogy ezekben az esetekben a májsejtek pusztulását nem közvetlenül a vírus okozza. A vírus úgy képes megváltoztatni a májsejtek felszínén lévő molekulák szerkezetét, hogy a szervezet saját immunsejtjei idegen sejtnek ismerik fel a fertőzött májsejteket és elpusztítják azokat. A B vírus ellen létezik oltás, a C ellen nem. Így ne ringassa magát hamis biztonságérzetbe a B vírus ellen beoltott se, a legjobb, amit tenni lehet, az a körültekintő szexuális életvitel. A fertőződés és krónikus gyulladás kialakulása utáni fázisban a betegség lényegében csak karbantartható, de meg nem gyógyítható. Használatosak vírusellenes szerek, az immunrendszer működését befolyásoló szerek, illetve egyes esetekben, ha a máj működése kritikus szintűvé válik, szóba jöhet a máj transzplantáció is.