Májbetegségek - Alkoholmérgezés

Májbetegségek - Alkoholmérgezés

Halál a májra?


Azok, akik nyomon követték nyári cikksorozatunkat, a szezonra jellemző betegségekről lehet, hogy legszívesebben már a téli hótakaró biztonságára vágynak azután, hogy annyi veszélyforrásról írtunk és annyi dologgal rémisztgettük olvasóinkat. És a sornak nincs vége, következő írásainkban az általánosabb tüneteket okozó betegségek után egy külön szerv, a máj olyan betegségeivel foglalkozunk, amik összefüggésbe hozhatóak a nyári életmódunkkal. Szó lesz az alkohol hatásáról, a vírusos májgyulladásról, végül gombamérgezésekről.

Akut alkoholmérgezés


Bár kémiai értelemben véve nagyon sokféle alkohol létezik (nem aszerint, hogy sör, bor, pálinka és millió féle variáció), jelen írásban az etanol okozta mérgezéssel foglalkozunk, és nem érintjük az egyébként is mérgező más alkoholokat (pl. metanol - üvegtisztító, etilén glicol - fagyálló).
Tapasztalati úton a legtöbb ember megismerte az alkohol hatásait, azokat nem akarjuk hosszan felsorolni, azonban mindenki számára érthető módon megpróbáljuk elmagyarázni azok hátterét.
A központi idegrendszeri tünetek (pl. lassult beszéd, bizonytalan járás) oka az alkohol bomlástermékeinek serkentő hatása a GABA nevű gátló hatású idegrendszeri jelátvivő molekulára - a szaknyelvben neurotranszmitter. A GABA, a gamma-aminobutar acid (sav) rövidítése. A neurotranszmitterek az idegsejtek közötti kapcsolatokban játszanak szerepet, serkentő vagy gátló módon. Érthető, ha egy gátló hatású anyagot serkentünk (a GABA- t az alkohollal), akkor annak az eredő hatása kifejezett gátlás lesz.

Másik érdekes dolog, hogy kire, hogyan hat, mekkora mennyiségű alkoholtól csiccsent be valaki vagy részegedik le. Ez egy összetett, többtényezős folyamat. Tudni kell, hogy az elfogyasztott alkohol csak kb. 20%-a képes felszívódni a gyomorból, a maradék 80% a távolabbi bélszakaszokból szívódik fel. Az alkoholfogyasztás melletti étkezés nem csak azzal tompítja az alkohol hatását, hogy a lebontást segítő anyagok kerülnek a szervezetbe, hanem azzal is, hogy a gyomor ürülése a táplálékfelvétel után közvetlenül csökken (hogy legyen idő a táplálék emésztésének megkezdésére), így az alkohol is tovább marad a gyomorban. Másik tényező, a testfelépítés. Az alkohol vízben nagyon jól, zsírban rosszul oldódik. Atletikusabb emberek testében, a nagyobb víztartalmú izomban az alkohol jobban eloszlik, míg kövérebb, elhízottabb emberekben, a zsírszövetben csak kevés alkohol oszlik el, nagyobb mennyiség marad a véráramban. Ez a magyarázata annak is, hogy a nők általában rosszabbul bírják az alkoholt. No nem azért, mert mindnyájan kövérebbek lennének, hanem mert anatómiailag olyan a felépítésük, hogy magasabb a zsír aránya a testükben.

Az alkohol lebontásának 90%-át a máj végzi. Körülbelül 5-5% változatlan formában a vizeletbe, illetve kilégzésre kerül. Egy egészséges ember mintegy 10g alkoholt képes lebontani egy óra alatt, ami egy “egység” alkoholnak felel meg. Egyetemisták, főiskolai hallgatók ennek a háromszorosára is képesek, míg krónikus alkoholisták vagy egyéb májbetegségben szenvedők, a máj funkcióját gátló gyógyszert szedők ennek csak a töredékét tudják lebontani.

Ha megtörtént a baj és valaki lerészegedett (vagy éppen az volt a cél, hogy megtörténjen a baj) akkor is a legtöbb esetben egy kiadós alvás, ágynyugalom, folyadékbevitel (víz!) megoldja a problémát. Néhány fontos és adott esetben veszélyes dologra azonban fel szeretnénk hívni a figyelmet! A többszöri hányás, különösen mélyebb bélszakaszokról, lehet fejsérülés, életet veszélyeztető agyi trauma jele. A másik oldalról megközelítve nem biztos, hogy egy részegnek tűnő ember részeg. Cukorbetegek kómás állapota sokszor megtévesztően hasonlít a részegségre. Figyeljünk embertársainkra és ne halasszuk el a segítségnyújtást, mindenki kerülhet bajba!

A detoxikáló állomásokról hallható rémtörténetekkel nem akarunk foglalkozni. Amennyiben orvosi beavatkozás szükséges, akkor különös figyelmet kapnak a laborvizsgálatok. Követni kell a beteg véralkohol szintjét, májfunkciós értékeit, vércukrát, ionháztartását. Amikor a véralkohol szintje nem magyarázza a tünetek súlyosságát, akkor minden esetben egyéb kórállapotot kell keresni. Az alkoholmérgezés életet veszélyeztető akut májelégtelenséghez vezethet. A betegnek, legtöbbször infúzióban biztosítani kell a megfelelő folyadék és só pótlást.

Sokszor, sok helyen leírták, mi is nyomatékosítjuk: a kis mennyiségben, felelősséggel fogyasztott alkohol egészséges, a mértéktelen alkohol fogyasztás azonban visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoz!