Miből állhat a szalmonella kezelése?

Miből állhat a szalmonella kezelése?
Gyógyulás után is tehát óvatosnak kell lennünk, mossunk rendesen kezet, főleg, ha gyerekek, betegek, legyengült immunrendszerű emberek (lásd fentebb) és idősek közelében vagyunk, akik nagyon rosszul járhatnak az óvatlanságunk okán megkapott szalmonella-fertőzéssel.

Akiknél a nagyfokú folyadékvesztés miatt a kiszáradás fenyeget, náluk vénás folyadékpótlás miatt kórházi felvétel jöhet szóba. Az antibiotikumok normál immunrendszerű egyéneknél nem segítik sem a hamarabbi gyógyulást, sem a tünetek enyhítését, így azokat nem adjuk.

Akiknél valamilyen oknál fogva a bélrendszeren kívüli súlyos szalmonella-fertőzés előfordulhat pl.: immungyengék (kemoterápia, HIV fertőzés, transzplantáltak, stb.) vagy 5 év alattiak, 60 év felettiek, náluk a kórházi felvétel és antibiotikus kezelés sokszor elkerülhetetlen.

Bizonyos szövődmények esetén sebészeti műtétekre is sor kerülhet.

Fontos: hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?

Nagyon egyszerű! A legfontosabb lépés a megfelelő higiéniás szabályok betartása, ami jelen esetben az ételek tárolásával, feldolgozásával, valamint a kézmosással kapcsolatosak. Felmérések bizonyítják azt a hihetetlen tényt, hogy az emberek jó része sem pisilés sem pedig székletürítés után nem mos kezet! Ez nem csak a férfiakra igaz! A szalmonella és más bélfertőzések esetén ez kulcskérdés.

Meleg vízzel és lehetőleg folyékony szappannal (tehát olyannal, amihez nem ér mindenki hozzá) mossunk kezet dolgunk végeztével! A sima kézi szappanon is megtelepedhetnek egyes baktériumok, ezért jó a folyékony, „nem hozzáérős” változat. A legjobbak azok a folyékony szappanadagolók, melyekhez nem kell hozzáérni. Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvető! A kézmosás akkor is fontos, miután nyers vagy koszos élelmiszerrel érintkeztünk.