Mik a GERD kivizsgálásának alapvető eszközei?

Mik a GERD kivizsgálásának alapvető eszközei?
A vizsgálat előtt legtöbbször lidocain spray-t fújnak a páciens torkára, ezzel elősegítve az öklendezési reflex kikapcsolását. Ha a műszer a garatfalon átjutott, akkor igazából a legkellemetlenebb részen túl is vagyunk, és a feladat onnantól kezdve csak az, hogy ellazuljunk. A vizsgálat kb. 10 perc és nem fájdalmas! Az endoscopos vizsgálat azért nagyszerű és egyedülálló, mert a végén levő kamerával, mely a vizsgáló helyiségben lévő képernyőre vetíti ki a látottakat, átnézhetjük életnagyságban, a valós színekben és időkben a nyelőcső, a gyomor és a kezdeti bélszakasz nyálkahártyáját. A vizsgáló így látja, ha valahol gyulladás, fekély, szűkület, polip vagy esetleg egy rosszindulatú daganatra utaló eltérés van. Ezekről a helyekről azonnal - újabb vizsgálat és időhúzás nélkül - mintát is lehet venni. Ez az eljárás alapvető a nyelőcső és/vagy gyomorrák megelőzése érdekében! A vizsgálatnak tehát vessük alá magunkat, mert nem fájdalmas, csak kellemetlen! A mintavétel lehetősége miatt lehetséges például a fekély-betegséget okozó Helycobacter pylori nevű baktérium kimutatása is.

A nyelőcső nyomásviszonyainak mérése = manometria

A nyelőcső és gyomor között levő záróizom (LES) megfelelő működése alapvető fontossággal bír a reflux megakadályozásában. Ha ez az izom nem tud megfelelő mértékben zárni, akkor GERD alakulhat ki (lásd az előző cikket). A manometria ennek a LES-nek a működését, valamint a nyelőcső megfelelő táplálékot továbbjuttató féregszerű mozgásának (=perisztaltika) épségét méri fel. A manometria ezenkívül alapvető a GERD kivizsgálásában és a 24 órás PH-mérő elhelyezésében (lásd alább). 

24 órás ambuláns PH-mérés

 

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a gyomorból reflux esetén a visszajutó savas, azaz alacsony PH-jú gyomortartalmat 24 órán keresztül egy orron a nyelőcsőbe levezetett vékony kis szondán keresztül detektálunk. A kinyert adatokat gép dolgozza fel. Ezt a módszert szokták gyermekeknél is alkalmazni, mivel nem jár fájdalommal, nincs szükség altatásra, és a gyermekek elég jól tolerálják ezt a típusú beavatkozást. Hivatalosan ez a GERD diagnózisát felállító mérés. Ezt azonban nem kell mindenkinél elvégezni, csak abban az esetben, ha az orvos javasolja. Segítségével mennyiségileg lehet jellemezni a refluxot, illetve fel tudjuk mérni a panaszok és az észlelt visszaáramlás közti összefüggés erősségét.

24 órás nyelőcső ellenállás/impedancia mérés

 

Ezzel a módszerrel nemcsak a visszaáramlott anyag PH-ját tudjuk nézni, hanem azt is meg tudjuk állapítani, hogy a nyelőcsőbe folyadék, vagy légnemű anyag áramlik-e vissza. Ezt általában akkor végzik, ha a savtermelődést gátló gyógyszerek ellenére sem múlnak el a panaszok, és a kezelő orvos műtéti beavatkozáson gondolkodik.


A kontrasztanyag-nyeletéses vizsgálatok alapvetőek a szűkületek kimutatásában és az elhúzódó gyomorürülés detektálásában, mely pl. cukorbetegeknél, de másoknál is reflux betegséghez vezethet. A mellkas röntgen vagy egyéb képalkotó vizsgálata segíthet a rekeszsérv kimutatásában, mely szintén lehet a GERD okozója. A radioaktívan jelzett anyagok nyeletéses vizsgálata csecsemőknél szintén gyakori módszer lehet, amikor is pl. a tejet jelölnek meg oly módon, hogy annak folyását, áramlását majd a képalkotás során látni lehessen. Ez a vizsgálat nem fájdalmas, a gyerekek, csecsemők jól tűrik, viszonylag alacsony sugárterheléssel jár, és segítségével a reflux mértéke, az elfogyasztott étel esetleges félrenyelése (aspirációja) a tüdőbe kimutathatóvá válik.


Természetesen nem kell mindegyik, sőt ritka esetben egyik vizsgálatot sem kell elvégezni. A legtöbb vizsgálatra csak a következő esetekben van szükség: a felírt gyógyszerek nem hatnak, és a tünetek az előírt mértékben és rendszerességgel szedett gyógyszerek mellett sem múlnak, vagy erősödnek, az orvos által engedélyezett gyógyszerelhagyás után a tünetek megint visszatérnek, ha a részletezett szövődményekre gyanú van, ha műtét jön szóba, vagy ha egyéb hasonló tünetekkel járó, akár életveszélyes kórképet akarunk kizárni (lásd korábban).  Minden esetben hallgassunk az orvos tanácsaira! Amennyiben szükséges az adott vizsgálat elvégzése, a saját érdekünk és biztonságunk miatt fogadjuk el, mert akár az életünk is múlhat rajta! Az esetlegesen felírt gyógyszereket rendszeresen szedjük, mert így nagy esély van a tünetmentes és szövődménymentes életre. Az előírt kontrollokra akkor is el kell menni, ha panaszaink már nincsenek!