A szifiliszről

A szifiliszről
Sok ember gondolja, véli úgy, hogy a szifilisz mára már egy eltűnt betegség, mely maximum csak a fejletlenebb országok lakosságait érintheti. Hát nem! A betegség minden fejlett országban, Magyarországon is megtalálható, napi szintű probléma, és az elmúlt években hazánkban is folyamatosan nőtt a gyakorisága.  Természetesen a kései középkor, és újkorhoz képest már sokat szelídült a penicillin felfedezésének köszönhetően a kór súlyossága. A történelem híres személyiségei is bizony olykor áldozatául estek ennek a ragálynak. Közéjük tartozott VIII. Henrik vagy Vincent Van Gogh is.

 

Mi is okozza a szifiliszt?

A szifilisz egy igen fertőző nemi betegség, melyet a Treponema pallidum nevű csavar alakú baktérium okoz. Bár a betegséget nemi betegségként tartjuk számon, nem kizárólag szexuális úton terjed, és bizonyos esetekben a tünetei közel sem csak a nemi szervekre lokalizálódhatnak. A diagnózis sokszor nem is annyira egyszerű, mert a fertőzés más betegségek tüneteire is nagyon emlékeztethet. A diagnózist szintén nehezíti az a tény, hogy sok beteg szégyell egy esetleges nemi betegséget és sajnos nem fordul időben vagy egyáltalán orvoshoz, ami a szifilisz esetében messzemenő, igen súlyos következményekkel is járhat.

A fertőzés bekövetkezhet szexuális úton, amikor a nemi szervek elváltozásaiból kerül át a baktérium a fertőzött ember szervezetéből a másikéba, de sajnos a beteg terhes anya szintén átadhatja magzatának a kórokozókat. Így alakul ki a veleszületett szifilisz, mely igen súlyos állapot. Gyakran jár magzati vagy születés utáni halálozással, illetve súlyos fejlődési rendellenességekkel. A veleszületett szifiliszről más alkalommal lesz majd azonban szó!

Sajnos a szifilisz vérkészítmények útján is terjedhet, mely azonban ma már csak extrém ritka lehetőség.

A test egyéb részein megjelenő szifiliszes elváltozások szintén fertőző források, ahonnan a baktériumok a másik ember ép nyálkahártyáin vagy bőrsérülésein keresztül annak szervezetébe bejuthatnak.

A szifilisz kórokozója egy érdekes alakú, csavar formájú baktérium, mely 6-15um hosszú, de csak 0,25um vastag.  Mivel ilyen vékony, ezért pl. normál mikroszkóp (fénymikroszkóp) mellett nem is látni, ezért sötétlátóteres mikroszkóp mellett nézik, ugyanis a baktérium mozog, és ilyenkor a rá oldalról jövő fényt a vizsgáló szeme felé „tükrözi”, így az felvillanásokat láthat.

A baktérium egyébként nagyon „kripli”, a szabadban gazdaszervezet nélkül gyakorlatilag azonnal elpusztul, ezért tud csak az elváltozásokkal való közvetlen kontaktus útján vagy vérrel terjedni. A magzat a fertőzött terhes anyjától szintén elkaphatja a betegséget.

 

Kik vannak különösen kitéve a fertőzésnek?

Mikor van nagy esély a megfertőződésre?

 

  • Megfelelő védekezés hiánya szexuális aktusnál. Pl. óvszer mellőzése
  • Szexpartner gyakori váltogatása, egyszerre több szexpartner
  •  Intravénás droghasználat
  • Egészségügyi dolgozók nagyobb veszélyben vannak