Szürkehályog-műtét

Szürkehályog-műtét

Miből áll a szürkehályog- műtét?


A közhiedelemmel ellentétben a hályogot nem „lekaparjuk”. Amennyiben a szemlencse elhomályosodik, úgy azt csak úgy tudjuk „orvosolni”, ha a szemlencsét kicseréljük. Ez sebészi úton, helyi érzéstelenítés mellett történik speciális technikával. A másik tévhit, hogy ezt az operációt laserrel végzik. Bár tényleg létezik egy új technika, amely során a sebkészítést és a magtörést lasersugár segítségével készítik, nem ez az általános. Az orvostudomány ma is legelfogadottabbnak az ultrahangvezérelt gépek által végzett módszert tartja, amelynek segítségével a szemlencsét először összetörik, majd egy szívó segítségével a lencserészeket eltávolítják. Ez egy nagyon biztonságos technika, főleg ha tapasztalt az operációt végző, akinek a keze alá fekszünk.
Mivel a szemlencsét a szemből eltávolítjuk, úgy azt pótolnunk is kell. A szemlencse törőereje mindenkinél más, így az operáció előtt nagyon fontos a megfelelő dioptriájú műlencsét megtervezni, amelyet majd a műtét során a szemlencse tokzsákjába fognak behelyezni.
A mai egynapos sebészet lehetőséget teremtett az ambuláns ellátásra, amely során az ember reggel besétál egy magánklinikára, majd a műtétet követően délután a saját lábán távozik.

A műtétet követően eldobhatom a szemüvegem?


Többfajta műlencse van ma már forgalomban. A társadalombiztosítás az egyfókuszú műlencséket támogatja. Ezzel a típusú műlencsével vagy távolra, vagy közelre fogunk egy pontban élesen látni, amely azt jelenti, hogy vagy olvasószemüvegre lesz szükségünk az operációt követően, vagy távolra kell állandóan viselnünk valamilyen korrekciót, például kontaklencsét.
Léteznek műlencsék, amelyek minden távolságra megfelelnek, ezek az úgynevezett multifokális műlencsék, azonban ezeknek a beültetése önköltséges, ezt az orvosa külön fel fogja ajánlani.

Veszélyes a szürkehályog- műtét?


Mint minden műtéti beavatkozásnak, a szürkehályog-műtétnek is vannak kockázatai, amelyet Önnek kell vállalnia. Amennyiben az általános állapota engedi, úgy a háziorvosa nyilatkozni fog arról, hogy a műtét Önnél elvégezhető-e. Az operáció alatti komplikációkkal azok számolhatnak inkább, akiknek a szem anatómiai viszonyai eltérnek az átlagostól. Az operáció után nagyon ritkán a szem begyulladhat, és ez a fertőzéses megbetegedés csak szigorú kórházi kezelés mellett gyógyítható. Szerencsére ezek az esetek ritkák, és a szürkehályog-műtét ma az egyik legbiztonságosabb műtétfajtákhoz tartozik.

Mennyi idei tart a gyógyulás?


Az operációt követően antibiotikumos és gyulladáscsökkentő cseppeket kell használnia, amelyet szigorúan az előírt dózisban kell alkalmazni, és annyi ideig, amíg a szemészorvosa előírja azt. A szürkehályog-műtétet követően a teljes gyógyulás 4-6 hét. Ez idő alatt a szemet nem érheti víz, így el kell kerülni az uszodákat, fürdőket. Dörzsölni és nyomni sem szabad a szemet, mert bár Ön nem fogja észlelni, hogy a szemét megvágták, a szaruhártyáján pici seb lesz, amelynek idő kell, míg meggyógyul. Amennyiben a szemhez érünk, úgy a sebet akaratunktól függetlenül megnyomhatjuk, és fertőzést vihetünk a szemünkbe.