Szürke hályog

Szürke hályog

Ha a látásromlás hátterében szürke hályog húzódik.


A szürke hályog a 2010-es statisztikai adatok alapján világviszonylatban a vakság okának 51%-ért felel.

Mi az a szürke hályog?


A szem belsejében, az úgynevezett lencsefüggesztő rostok tartják meg szemünk második legnagyobb törőerejével rendelkező alkotóelemét, a szemlencsét. A szemlencsén keresztül a fény sugarai úgy törnek meg, hogy az ideghártyán azok a megfelelő pontban találkozzanak. Korral a szemlencsét alkotó lencserostok szerkezete megváltozik, tömörebbé válik, és elveszíti transzparenciáját. Ezt nevezzük szürke hályognak. Ritkább esetekben a lencserostok szerkezete már születésünkkor eltér, de trauma is előidézheti a szemlencse elszürkülését.

Mik a szürke hályog tünetei?


Mivel a szemlencse átlátszósága változik meg, így azt fogjuk észlelni, hogy már nem látunk olyan élesen, mint korábban. A homályos látást úgy lehetne leírni, mintha az ember egy koszos, homályos üvegen nézne keresztül. A szürke hályog a szemlencse más-más részeit érintheti, így a tünetei egyénenként is eltérhetnek: van aki csak azt észleli, hogy sötétben lát élesebben, és fordítva: ha nappal van, vagy erős fény éri a szemet, akkor lát jobban. Egyeseknek pozitív élményben is részük lehet: szemüveg nélkül újra tudnak olvasni, ők általában azt hiszik, hogy „megjavult” a szemük. Mivel a tünetek mögött más szembetegség is húzódhat, így annak eldöntése, hogy Önnél éppen szürke hályog alakult-e ki, mindenképpen szemész szakorvos feladata.

Ha az orvosom szürke hályogot állapított meg, akkor az azt jelenti, hogy megvakulok?


Ma már nem kell kétségbe esnünk, ha az szemészorvosunk szürke hályogot állapított meg látásromlásunk hátterében. A tudomány mai állása szerint a legjobb gyógymód a szürke hályog műtéti úton történő eltávolítása.