Újdonság a táplálékallergiák diagnózisában!

Nagy előrelépés történt a táplálékallergia megállapításában. Új laboratóriumi vizsgálati lehetőség áll rendelkezésre a táplálékallergia pontosabb diagnosztizálására hazánkban.

A hagyományos módszerekkel csak az allergiát okozó fehérjék TELJES CSOPORTJÁT (pl. tejfehérjék, tojásfehérjék, mogyoró) lehet kimutatni, az új módszerrel pedig e csoportokon belül meghatározható, hogy PONTOSAN MELYIK ÖSSZETEVŐ okozza a bajt.


Az új módszer neve a „Komponens alapú allergia vizsgálat”.


Milyen előnyei vannak a komponens alapú vizsgálatnak?

1. A vizsgálat segítségével a kezelőorvos megállapíthatja a táplálékallergia súlyosságát, és a gyógyulásra való hajlamot is.


2. Amennyiben a magas rizikójú allergiát állapítják meg, a kezelőorvos felkészítheti a beteget arra, hogy mi a teendője anafilaxiás reakció kialakulásakor.

3. A keresztreakciók pontos meghatározásával elkerülhetők fölösleges diéták, vagy épp ellenkezőleg meghatározhatók fontos diétás megszorítások.

4. Az allergének pontos meghatározásával eldönthető, hogy érdemes-e elkezdeni az immunterápiát.

Hogy hol lehet a vizsgálatot igényelni, miért lehet a szerencsésebbeknek a vizsgálat után sütött vagy főzött formában mégis enni néhány korábban tiltott élelmiszert, mit jelent a magas rizikójú illetve alacsony rizikójú táplálékallergia,  – a következő írásunkból megtudhatja.

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF Kft.