Utazók hasmenése

Utazók hasmenése
A nyár legmelegebb időszakában sajnos nem mindig csak a fürdőzés és napozás jut osztályrészül. Ilyenkor sajnos a néha kánikulai meleg, a sajátos étrend, nyári szabadidős tevékenységek olyan veszélyeket rejthetnek magukban, amikre jó előre felkészülni, amiket jobb elkerülni.

Utazók hasmenése


Nyári (és nem csak nyári) utazásaink alkalmával egyre gyakoribbak egzotikus úti célok. Valószínűleg mindannyian ismerjük azt a helyzetet, amikor magunk vagy hozzátartozónk nyaralását kellemetlen, néha kínzó hasmenés rontja el és a tengerpart helyett a szállodai szobában kuksolunk, rosszabb esetben megismerkedünk a helyi kórházi infrastruktúrával is. Definíció szerint az utazók hasmenése naponta három vagy több híg széklet ürítését vagy a szokásos székürítések számának megkétszereződését jelenti. A hasmenés mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, de nem feltétlenül. Ilyenek a hasi fájdalom, görcs, puffadás, súlyosabb esetekben hányás, láz. A betegség igen gyakori, fejlett országokból fejlődő országokba utazók 30-50%-ánál különböző súlyosságban alakul ki. A gyakoriság jelentős eltéréseket mutat aszerint, hogy mely földrajzi régió az úti cél. A legveszélyesebb helyek Latin-Amerika, Közel-Kelet, Ázsia.

A fertőzés útja, kórokozók


A fertőződés szennyezett víz vagy étel fogyasztásával történik. Nem megfelelően átsütött húsok, saláták, tenger gyümölcsei, hámozatlan gyümölcsök, csapvíz; csak néhány a leggyakoribb élelmiszerek közül, amik fogyasztása különösen veszélyes lehet. A kórokozók a legtöbb esetben baktériumok (kb. 85%). Ezek között is az ETEC (enterotoxicus Escherichia coli) nevű a leggyakoribb. A baktérium által termelt toxicus anyag hatására víz áramlik a vastagbélbe, vizes, híg hasmenést okozva. Egyes baktériumok (enteroinvazív Escherichia coli, Shigella) súlyosabb, akár véres hasmenést okoznak, magas lázzal.

A betegség lefolyása


Az utazók hasmenése az esetek döntő többségében néhány napon belül magától gyógyul. A szájon át történő folyadékpótláson kívül más orvosi beavatkozásra nincs szükség. Súlyosabb esetek általában idősekben, gyermekekben vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedőkben alakulnak ki. Különösen veszélyeztettetek a cukorbetegek, krónikus máj vagy vesebetegek, gyulladásos bélbetegségben szenvedők vagy azok, akiknek az immunrendszere bármely okból kifolyóan gyengült. Sokan szednek olyan gyógyszereket, amik a gyomor savasodását gátolják. Tudni kell, hogy ezek a gyógyszerek a gyomor pH emelésével a kórokozók túlélését is segítik. Egészséges savtartalom mellett a gyomorba kerülő kórokozók jelentős része elpusztul.

A diagnózis, kezelés


Az utazók hasmenése úgynevezett klinikai diagnózis, vagyis a tünetek alapján fel lehet állítani a kórismét. Ahogy fenn írtuk, legtöbbször spontán meggyógyul. A súlyosabb esetekben szükség lehet a szájon át történő folyadékpótlás mellett infúziós kezelésre, akár kórházi ellátásra is. Laboratóriumi vizsgálatok akkor jönnek szóba, ha a betegség elhúzódó. Ilyenkor a székletből kísérelik meg a kórokozót kimutatni. Mivel a legtöbb hasmenés bakteriális eredetű, a súlyosabb esetek kezelésében elsősorban antibiotikumok játszanak szerepet. A különböző bélmozgást gátló gyógyszerek (pl. loperamid) szedése nem ajánlott. A vizes hasmenés olyan reakciója a szervezetnek, amivel próbál megszabadulni a bélben levő baktériumoktól. Ha a bélmozgást csökkentjük vagy megállítjuk, lehet, hogy ideig-óráig jobban érezzük magunkat, de a baktériumok ilyenkor vígan szaporodnak a belekben, később súlyosabb tüneteket okozva. Preventív, megelőző céllal csak ritka esetben ajánlott bármilyen gyógyszert, leginkább antibiotikumot szedni! Ilyen esetek a már felsorolt veszélyeztetett állapotok. Feltétlenül konzultáljunk ilyenkor utazásunkról a krónikus betegségünket kezelő orvossal!

Megelőzés - a legjobb, amit tehetünk


Bár a különböző egészségügyi fórumokon és portálokon nagyon sokat lehet olvasni azokról a higiénia szabályokról, amik betartásával csökkenthetjük az esélyét a fertőződésnek, szakmai szervezetek fogalmaztak meg ajánlásokat és minden bizonnyal személyes tapasztalatunk is van az utazók hasmenéséről, a statisztikák azt mutatják, hogy a betegség gyakorisága semmit sem csökkent. Ennek oka feltehetően az ajánlások be nem tartása. Pedig néhány egyszerű tanács megfogadása is sokat segíthet. Ne együnk nyers zöldséget, rosszul átsült húsokat, hámozatlan gyümölcsöt, fagylaltot, ne kérjünk jégkockát az üdítőnkbe. Sokszor a legelegánsabb éttermekben lehet a legsúlyosabb fertőzéseket összeszedni. A cikk írójának személyes tapasztalata, hogy a legtöbb olyan utcai árusnál, ahol nagy forgalom van, ezért az ételek nem állnak a napon órákat, frissen sült húsok fogyasztása biztonságos, persze ilyenkor sem árt az árus kezére rápillantani.