VÉRCUKORMÉRŐ TETOVÁLÁSOK I.

SZÚRÁS NÉLKÜLI VÉRCUKORMÉRÉS NANOTECHNOLÓGIÁVAL

A diabéteszes kezelés szerves része a vércukorszint rendszeres mérése, ami egy cukorbeteg számára naponta többszöri ujjbegyszúrást jelent, hogy egy készülék segítségével ellenőrizhesse vércukorszintjét. Ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy azonnali és pontos visszajelzést kapjanak a pillanatnyi vércukorszintről és megadja számukra legalább azt a szabadságot, hogy az információk alapján szükség esetén reagálhassanak vagy korrigálhassanak. 

A rendszeres ujjbegyszúrás kellemetlensége mellett a betegek által végzett otthoni vércukorméréssel a szint jelentős ingadozásai még így is rejtve maradhatnak. Ezért igen nagy szükség lenne a folyamatos, nem invazív vércukor-monitorozásra. A kutatók évek óta próbálkoznak ezzel és igen ígéretes fejlesztéseket is sikerült megvalósítaniuk. Ezek talán a jövőt jelenthetik a diabétesz kezelésében. A következőkben két, a nanotechnológia legújabb vívmányait integráló fejlesztést mutatunk be.

szenzor1

VÉRCUKORSZINTMÉRŐ TETOVÁLÁS

Az első fejlesztés egy teljesen non-invazív eljárás. A San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatói munkájuk eredményeit a tavalyi évben publikálták az Analytical Chemistry szakfolyóiratban, és hamar felkapottá vált a médiában is. A felfedezés Amay Bandodkar-nak köszönhető, aki professzorával, Joseph Wang-gal és kollégáikkal együtt kifejlesztett egy olyan rugalmas eszközt, amely bőrre tapadva képes a glükózszint mérésére.

Az új készülék tulajdonképpen ezüst elektródákból, ezüst-klorid festékből és glükózérzékeny enzimből áll. Mindez egy ideiglenes tetoválásokhoz használt kis papírra nyomtatva. A tetoválás (pont, amilyet gyerekkorunkban mindig is szeretünk volna) segítségével egy enyhe elektromos áramot küld a bőrön keresztül, melynek hatására a bőrsejtek közti folyadékban lévő glükózt kivonják és képesek érzékelni.

A mért vércukorszintérték számszerű leolvasásához szükséges eszköz még nem született meg. A kutatócsoport azon is dolgozik, hogy a szenzor tovább tartson, mivel jelenleg 24 óráig működőképes csupán.